KVIKKE: Danske forskere mener elbilenes kvikke kjøreegenskaper kan være et problem.

Kvalm i bil:

Elbilene gjør flere bilsyke

Flere enn tidligere rapporterer at de bli bilsyke, og det ser ut til at elbilene har skylda.

Publisert

Det viser seg at man har lettere for bli bilsyk i en elbil enn i de tradisjonelle fossibilene, det bekreftes av overlege ved Rigshospitalet i Danmark Mads Klokker, melder dansk TV2.

– Ja, slik mennesket er akkurat nå. Og når vi er i starten av elbilenes utbredelse. Så ja, helt klart.

Rigshospitalet er ett av to steder der danske forskere jobber med problemstillingen. Og de opplever at det er en økende grad av henvendelser knyttet til bilsyke.

– Det gjør jeg absolutt. I ganske stor grad, til og med. Og jeg har kanskje spesielt hørt det i en yrkesmessig sammenheng, sier professor Therese Ovesen ved Regionshospitalet Gødstrup.

Kombinasjon

Forskerne mener årsaken er en kombinasjon av flere ting. 

– Det er den voldsomme akselerasjonen og de unaturlige bevegelsene som vi ikke har opplevd tidligere. Det er måten man bremser på ved regenerering, som også er en ny bevegelse. Det er den manglende lyden. Og så er det all informasjonen som kommer fra skjermene, som tar oppmerksomheten, sier Klokker.

Problemstillingen begynner å bli høyst relevant i Danmark. Elbilsalget har tatt av i 2024, og i forrige måned var over halvparten av alle nye biler solgt, elektriske, ifølge statistikken til  Mobility Denmark. Mens bestanden av elbiler totalt sett har nådd ti prosent.

Til sammenligning var elbilandelen i Norge i august, når det kommer til nybilsalg, 94 prosent. Mens 26 prosent av bilbestanden nå er elektrisk.

Øreproblem

Ifølge overlegen kan de noe kraftigere kjøreegenskapene i elbilen påvirke balansesystemet vårt.

– Vi må inn i øret for å finne forklaringen. Det kommer informasjon fra øret, buegangene og akselerasjonsmålere, som vi kan kalle det. Dette sammenlignes med det vi ser. Og hvis disse tingene ikke stemmer overens,  blir vi syke, sier Klokker om den såkalte mismatch-teorien.

Politiet i Danmark rapporterer om mer bilsyke etter at de i 2023 gikk til anskaffelse av ti elbiler i et pilotprosjekt.

For å finne en løsning har politiet innledet et samarbeid med Regionshospitalet Gødstrup, hvor politibetjentene blir trent til å håndtere utfordringene når utrykningen skjer i en elbil.

– Vi har fått noe praktisk og teknisk kunnskap som vi kan bruke i en kommende anbudsprosess når vi skal kjøpe flere biler. Men det handler også om å bli klokere på hvordan vi kan motvirke bilsyke, sier senterleder Jens Yndgaard i det danske rikspolitiet.