IKKE MEDHOLD: Tesla tapte i tingretten, og nå er dommen rettskraftig.

Ville ha 400.000 fra kunde:

Tesla ga seg – anker ikke dom om egenandel

Tesla Norge fikk ikke medhold i omstridt krav mot kundene sine. Nå er dommen rettskraftig.

Publisert

Dette bør alle som eier Tesla få med seg:

Tesla Norge kaskoforsikrer ikke utlånsbilene sine, og ved skade krever Tesla at kundene betaler erstatning opp mot hele bilens verdi. En kvinne som kjørte uaktsomt med lånebilen, ble avkrevd nærmere 400.000 kroner.

Men i en dom i Ringerike, Asker og Bærum tingrett fikk Tesla sterk kritikk.

– Man må kunne forvente at lånebilene til Tesla har kasko, skrev tingretten i sin dom.

Nå er det klart at dommen ikke ankes av Tesla Norge. Dermed er dommen rettskraftig.

Halvannen million

De fleste bileiere prøvekjører bil ved kjøp, eller har lånebil under verkstedbesøk. De fleste bilforhandlerne kaskoforsikrer bilene sine. Men ikke Tesla, som er såkalt selvassurandør.

Da løper kundene en stor risiko.

Tesla krever kundene sine normalt for en egenandel på opp mot 30.000 kroner. Er kundene grovt uaktsomme, kan kravet være opp mot hele bilens verdi, som for Teslas del vil si opp mot halvannen million kroner.

128.000 kr

Kvinnen som gikk til sak mot Tesla, slapp med skrekken, og må betale «bare» 128.000 kroner. Det tilsvarer det hun måtte ha betalt dersom bilen var kaskoforsikret, og forsikringen ble avkortet på grunn av den grove uaktsomheten. Da er det normalt med en avkortning på 35 prosent.

Hun kjørte av veien i høy hastighet og kolliderte med et tre.

– Kaskoforsikring av forholdsvis nye biler er så vanlig at en forbruker i utgangspunktet må kunne forvente dette når det tilbys lånebil fra en profesjonell aktør som Tesla, skrev tingretten i dommen.

– Uhørt

Dommen falt på forsommeren. Ringerike, Asker og Bærum tingrett opplyser at ankefristen nå er ute, og at dommen er rettskraftig.

Vigdis Svennungsen i NAF Advokat var helt ukjent med Teslas praksis, før Motor omtalte den. Hun mener egenandeler under normale omstendigheter på 6–8000 kroner er rimelig.

– Manglende kaskoforsikring på lånebiler er helt unormalt og helt uhørt, sa Svennungsen.