KRITIKK: Tesla kritiseres av tingretten for pengekrav mot kunde.

Tesla har lånebiler uten kasko:

Tesla-eier slipper med skrekken etter kjempekrav

Tesla får sterk kritikk av tingretten etter at de krevde at en kunde skulle betale nærmere 400.000 kroner etter ulykke med en lånebil.

Publisert

– Man må kunne forvente at lånebilene til Tesla har kasko, skriver Ringerike, Asker og Bærum tingrett i en fersk dom.

Tesla saksøkte en kunde som kjørte ut av veien og ødela lånebilen hun hadde lånt. Tesla har ikke kaskoforsikring på sine lånebiler, og krevde at kvinnen skulle betale nærmere 400.000 kroner i erstatning – slik at Tesla ikke tapte økonomisk på trafikkulykken.

Ukjent

For mange har det kommet som et sjokk at Tesla Norge ikke kaskoforsikrer noen av bilene de selv eier, inkludert lånebilene som kundene får bruke mens egen bil er på verksted.

Tesla har kun den lovpålagte ansvarsforsikringen.

Dette var ukjent blant annet for TOCN, Teslas eierklubb, og for NAF. Alle de andre større bilforhandlerne i Norge har kaskodekning på lånebilene til kundene.

Tesla krever kundene for inntil 30.000 kroner dersom det oppstår skade på lånebilen. Dersom kundene er grovt uaktsomme, kreves hele reparasjonsbeløpet, helt opp til bilens verdi – som for Teslas biler kan utgjøre opp mot halvannen million kroner.

Men i Ringerike, Asker og Bærum tingrett har Tesla ikke fått medhold i at de kan ha denne praksisen.

35 prosent

I den ferske dommen konkluderer tingretten med at den kvinnelige sjåføren var grovt uaktsom da hun kjørte ut av veien i høy hastighet og kolliderte med to trær.

Tingretten viser til at dersom lånebilen var kaskoforsikret, ville kvinnen fått en avkortning på 35 prosent. Tingretten mener det samme skal gjelde for lånebiler uten kaskodekning.

Retten har derfor dømt kvinnen til å betale 35 prosent av Teslas tap i erstatning. Det utgjør 128.000 kroner. Hun har tidligere betalt 30.000 kroner.

Tingretten har også dømt Tesla til å betale 75.000 kroner av kvinnens saksomkostninger.

Sterk kritikk

Tingretten retter sterk kritikk mot Teslas praksis med manglende kaskodekning.

– Kaskoforsikring av forholdsvis nye biler er så vanlig at en forbruker i utgangspunktet må kunne forvente dette når han tilbys lånebil fra en profesjonell aktør som Tesla, skriver tingretten i dommen.

Tesla får også kritikk for at de i dette tilfellet ikke orienterte kvinnens daværende samboer om at bilene ikke er kaskoforsikret.

– Etter rettens syn må en profesjonell part sørge for at avtalevilkår som innebærer en uvanlig stor risiko for en kunde, presenteres på en tydelig måte ved avtaleinngåelsen.

Ikke rettskraftig

I dommen fremgår det at Teslas søksmål og krav har vært en stor belastning for kvinnen. I mai, like før rettssaken, tilbød hun dessuten å betale halvparten av Teslas krav.

Tesla avslo dette forlikstilbudet.

Det er uklart om dommen vil ankes av kvinnen som lånte bilen, eller av Tesla Norge. Dommen er ikke rettskraftig.