NEDGANG: Tallene går sakte i riktig retning, når man ser hele Europa under ett.

EU-tall:

Norge har færrest trafikk­døde i Europa i forhold til folketallet

Norge har sammen med Sverige og Malta Europas laveste dødstall i trafikken. Størst risiko er det i Bulgaria og Romania, ifølge nye EU-tall.

Publisert

Tallene kommer fram i EU-kommisjonens tall for trafikksikkerhet for hele Europa, opplyser Statens vegvesen.

I fjor var andelen dødsfall i trafikken i de 27 EU-landene 44 per million innbyggere. Tilsvarende tall for Norge er 16.

Malta og Sverige kommer nærmest Norge med 17 og 18 dødsfall per million innbyggere. Videre følger Danmark (23), Sveits (23) og Island (24).

Verst i øst

Romania og Bulgaria topper med 93 og 81. Bak disse kommer Latvia, med 78 – det eneste landet med økning hvert år i perioden 2019–2021.

Deretter følger Kroatia (72), Polen (59), Hellas (57), Ungarn (56), Slovenia (54), Litauen (52), Tsjekkia (50) og Portugal (50).

I fjor mistet 19.800 mennesker livet i trafikken i EU-landene, 5 prosent flere enn året før.

By-fotgjengere utsatt

Totalt skjedde 52 prosent av dødsulykkene på det EU kaller rural roads, altså landeveier. 40 prosent skjedde i bystrøk og 8 prosent på motorveier.

Bilførere og passasjerer sto for 43 prosent av de totale dødsfallene, fotgjengere for 20 prosent, motorsyklister og mopedførere for 18 prosent, og syklister utgjorde 10 prosent. Dette tallet er dramatisk annerledes i bystrøk, der fotgjengere sto for hele 37 prosent av dødsfallene.

– Ingen skal dø

Men langtidstrenden er likevel at dødstallene går nedover også i EU, selv om det er store forskjeller fra land til land.

– Selv om vi hevder oss godt sammenlignet med andre land, er kampen mot trafikkdøden jobb nummer én. Målet er at ingen skal dø eller bli hardt skadd på norske veier, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

Vegvesenets egne tall for første kvartal i år er rett rundt hjørnet. Men alt tyder på de laveste førstekvartalstall i moderne tid.

(©NTB)