MILLION-PORSCHE: Porsche 911 GT2 RS fotografert etter at den ble hentet ut fra bilforhandleren, og før ulykken.

Splitter ny bil:

Kjørte Porsche til 4,5 mill. i grøfta – If nektet erstatning 

Bare 11 dager etter at mannen kjøpte denne Porschen, havnet den i grøfta ved en fylkesvei på Sørlandet. If politianmeldte eieren og nektet å betale ut 4,5 millioner kroner i forsikringsoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne Porschen, en 911 GT2 RS, kostet 4,5 millioner kroner da en 51 år gammel mann i Drammen hentet den ut fra Porsche-forhandleren høsten 2021.

Porschen med 700 hester er en sjeldent rask sportsbil og selges i et svært begrenset antall. Du må søke om å få lov til å kjøpe den.

Drammens-mannen fikk ikke mange dagene med det eksklusive råskinnet. 11 dager etter overtakelsen satte han kursen mot en motorsportbane i Rogaland, men kom ikke lenger enn til en sving på en fylkesvei ved Fjotlandsvannet i Kvinesdal.

Der kjørte han ned i grøfta og kolliderte med et tre.

(Se bilde lengre ned).

4,5 millioner

51-åringen ble ikke skadet, men den splitter nye Porschen hans ble skadet for 4,5 millioner kroner.

Forsikringsselskapet If nektet å utbetale erstatning, fordi de mente mannen løy om det som skjedde, og at hastigheten var høyere enn han oppga. De engasjerte både en intern utreder og en ekstern sakkyndig, som mente at hastigheten i den krappe svingen var cirka 110 kilometer i timen.

If politianmeldte også 51-åringen.

Men han nektet å godta avslaget og engasjerte sin egen ekspert. Denne eksperten mener hastigheten var et sted mellom 77 og 87 km/t. Fartsgrensen på stedet var 80, og Porsche-eieren selv anslo at hastigheten hans var 85 km/t.

51-åringen fikk også støtte av kameraten sin, som kjørte like bak ham i sin egen Porsche.

Rå Porsche

Porsche selv mener at mannens Porsche er en av de råeste bilmodellene de noen gang har laget. Da TV 2 Broom for snart fem år siden intervjuet en av de få norske eierne av bilmodellen, anslo de at det finnes bare rundt 10 eksemplarer av modellen i Norge.

– Bilen er nesten for bra. Jeg har aldri kjørt noe lignende, sa den ene eieren, Porsche-forhandleren Gisle Valen til TV 2.

Bilen klarer 0–100 på 3,2 sekunder.

I GRØFTA: Porsche-eieren tok dette bildet av den splitter nye bilen sin etter ulykken.

Vant i retten

I Agder tingrett sist vinter vant Porsche-eieren frem.

Nå har Agder lagmanns­rett kommet til samme resultat, til tross for at If hadde et vitne som hevdet at han like før utfor­kjøringen ble forbi­kjørt av de to kameratene i hver sin Porsche.

Vitnet beskrev kjøringen som «hissig».

Men lagmannsretten trodde verken på forsikringsselskapets sakkyndig-uttalelse eller på vitnet, etter at dommerne var på befaring på ulykkes­stedet og flere ganger kjørte den aktuelle strekningen. Lagmannsretten mener derimot at den uheldige Porsche-eieren har samarbeidet og svart utfyllende på spørsmål.

Spesielle dekk

If er dømt til å utbetale forsikrings­summen på 4,5 millioner kroner, samt mannens saksomkostninger på 700.000 kroner. I dommen fremgår det at Porsche-eieren betalte tre eksperter og en testsjåfør totalt 345.000 kroner for å bevise at han snakket sant.

Lagmannsretten mener utforkjøringen kunne vært unngått dersom eieren holdt lavere fart på den både smale og svingete fylkesveien. 

Men de mener at han ikke var grovt uaktsom – og at han dermed ikke skal straffes, selv ikke med en mindre avkortning på utbetalingen.

Retten påpeker at både værforholdene med nedbør og lav temperatur, samt de svært spesielle dekkene på bilen, var medvirkende årsaker til ulykken. Dekkene på bilen er såkalte CUP2-dekk beregnet for banekjøring. De fungerer dessuten best i langt høyere temperaturer.

If uenige

Motor har spurt bileieren hva han synes om If, og at de nektet ham erstatning. Han ønsker ikke å svare så lenge dommen ikke er rettskraftig.

If skadeforsikring vurderer anke.

– Vi gjennomgår dommen nøye nå, og vurderer om det kan være grunnlag for anke. Men vi tviler på om saken inneholder prinsipielle spørsmål som gjør den egnet for anke til Høyesterett, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

If er uenige i rettens bevisvurdering.

– Spesielt reagerer vi på rettens vurdering av vitneforklaringen til sjåføren som til politiet og retten har forklart at han ble forbikjørt av Porschen i stor hastighet rett før utforkjøringen fant sted. Dette er en helt annen historie enn forsikringstakeren og hans kamerat har fortalt If og i retten.

– Opprettholder dere politianmeldelsen av kunden, eller er den trukket?

– Anmeldelsen er ikke trukket. Det får være opp til politiet hva de ønsker å gjøre med saken, sier Clementz.