BILLÅN: Pass på hvor du låner til bil.

Sjekk rentesatsene:

Enorme forskjeller på billån

Billånsrentene er nå på mellom 6 og 8 prosent. Men noen bilforhandlere har kampanjer med en langt lavere rentesats.

Publisert

De største bankene tar nå rundt 8 prosent rente for å finansiere et ordinært bilkjøp med 35 prosent egenkapital. De aller billigste bankene er nede på 6-tallet.

For et billån på 325.000 kroner utgjør renteforskjellen fra den billigste banken til Santander, som er landets største billånsbank og langt dyrere, 18.000 kroner i renteutgifter over fem år.

Se tabell lenger ned.

Det har vært kraftige renteøkninger det siste året. Dermed er situasjonen en helt annen enn i fjor sommer, da Motor hadde en stor oversikt over rentesatser på billån.

Det er også bare et halvt år siden vi skrev om Ford, som tilbød 0,25 prosent fastrente i tre år ved kjøp av ny bil.

Kampanjerenter

Men fortsatt er det mulig å få lav rente. Bilforhandlerne er veldig interessert å selge nye biler, og noen av dem har svært gode rentetilbud i forsøk på å friste oss.

Ford tilbyr nå 0,99 prosent fastrente, mens Toyota tilbyr 1,95 prosent fastrente ved kjøp av Toyotas elbil bZ4X. Tesla har inntil nå i begynnelsen av oktober hatt et rentetilbud på 1,99 prosent.

Men, når vi studerer disse tre rente­tilbudene, finner vi ingen informasjon om det er nominell rente eller effektiv rente, som inkluderer alle gebyrer. På billån er det tradisjonelt høye gebyrer.

Skrur opp

Flere bilforhandlere har dessuten valgt å skru rentesatsene sine kraftig opp den siste tiden. Inntil for kort tid siden hadde både MG, BYD og Polestar rentetilbud på ned mot 0,25 prosent.

Nå er situasjonen en helt annen. Birger N. Haug tilbyr lån ved kjøp av MG til 5,76 prosent rente, Polestar tar 6,83 prosent i rente, og BYD tar hele 7,5 prosent.

Sikkerhet i bolig

Dersom du har ledig sikkerhet, er opplåning på boliglånet fortsatt et godt alternativ til billån med pant i bilen. Men renteforskjellen opp til et ordinært billån er ikke stor. De fleste boliglånene har nå en effektiv rente på 5–7 prosent, ifølge Finansportalens oversikter.

Låner du på boligen, må du dessuten huske å sette opp de månedlige avdragene tilsvarende, slik at du ikke betaler på bilen over like mange år som boligen.

Og får du et godt kampanjetilbud fra bilforhandler, kan det altså være mye bedre.

PS.

Husk forskjellen på begrepet kampanjerente, som mange bilforhandlere bruker, og fastrente. Kampanjerente er ingen fastrente, og innebærer som oftest at renten settes raskere opp for deg enn for andre kunder som ikke har kampanjerente.