DYRE BILER: Mange har kjøpt seg millionbiler de siste årene, som Porsche Taycan.

Ferske tall om lån:

Rekordmange mister bilen sin

– Det er en dyster utvikling, sier namsfogd Alexander Dey om pilene som bare peker rett oppover. Rekordmange bileiere risikerer å miste bilen sin på grunn av misligholdte lån.

Publisert Sist oppdatert

I årets åtte første måneder, til og med august, har Namsfogden for Oslo, Asker og Bærum fått inn 408 begjæringer om tilbakelevering av biler med misligholdte lån.

Det er nesten en dobling fra i fjor, da namsfogden fikk inn 214 begjæringer for hele året. Og enda gjenstår det fire måneder av 2023.

– Det er en veldig brå stigning i år. Dette viser at mange har problemer med å betjene billånene sine, sier namsfogd Alexander Dey.

Økonomiske problemer

Han er stygt redd for, som han sier, at økningen i begjæringer bare vil fortsette.

– Det er jo ikke de store tallene. Det bor i overkant av 900.000 mennesker i Oslo, Asker og Bærum. Men den voldsomme økningen er åpenbart fordi flere har fått økonomiske problemer.

Namsfogden ser også en endring på hvordan bilkjøperne finansierer bilkjøpene sine.

– Før var det vanlig å finansiere bilkjøpet med rammelånet. Nå er min antagelse at mange låner med pant i bilen.

– Betal!

Han har klare råd til bilkjøpere som sliter med å betale billånet:

– Ta kontakt med kreditor og se om nedbetalingstiden kan tilpasses. Og for all del, ikke slutt å betale regningene. Pass også på å betale småregninger til parkering og bompenger. Det blir utrolig dyrt å ikke gjøre det. Det kan velte lasset.

Har du egentlig ikke råd til bilen, kan en god løsning også være å selge den.

430.000

På en konferanse i regi av Forbrukerrådet presenterte Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) ferske tall på hvor mange som har økonomiske problemer.

Seks prosent av oss er ifølge Sifo «ille ute», mens 11 prosent er i kategorien «sliterne».

Ytterligere 32 prosent har en utsatt økonomisk situasjon. Halvparten av oss – 51 prosent – har en trygg økonomi.

Fra sommeren 2021 til sommeren 2023 har gruppen med store og svært store økonomiske problemer økt kraftig, og omfatter nå ca. 430.000 nordmenn.

PS!

Tallene fra Namsfogden inkluderer kun eide biler, og ikke leasede biler. Namsfogden har ikke ferske tall for mislighold av leasingbiler.

Namsfogden har heller ikke tall på hvilke bilmerker som i størst grad blir begjært inndratt.