RUST: Utenpå ser Forden til Camilla Urdal og Bob Roger Roth tilsynelatende fin ut.

Camilla og Bob fortviler:

Kraftig rustskadet – men solgt som EU-godkjent

Rustskadene på Forden er unormalt kraftige. Men det fikk ikke Camilla og Bob vite da de kjøpte bilen fra bruktbilforhandleren.

Publisert Sist oppdatert

– De hemmeligholdt tilstanden, sier Bob Roger Roth i Sandnes.

For to år siden kjøpte hans kone Camilla Urdal en 11 år gammel Ford S-Max av en bruktbilforhandler i Førde. Hun ønsket seg en bil som hun i nærmeste fremtid ikke måtte koste noe på.

Men bare 13 dager etter kjøpet knakk høyre bærearm på grunn av rustskader.

– Kona mistet styringen da det skjedde. Men hun var heldig, og det ble ingen ulykke, sier Roth.

KNAKK: Denne bærearmen knakk 13 dager etter kjøpet.

«Oppkjøperbil»

Rustskadene var tidligere blitt påvist av Møller Bil, som i en skriftlig uttalelse påpekte at rustskadene er alvorlige og ikke vil passere EU-kontroll. Møller solgte derfor innbyttebilen videre som en «oppkjøperbil» for bare 10.000 kroner.

Bilen ble kjøpt av en biloppkjøper, som solgte bilen videre til bruktbilforhandleren Motorarena i Førde. Da denne forhandleren eide bilen, ble den EU-godkjent av et verksted utenfor Haugesund.

Urdal kjøpte bilen av Motorarena. Da hadde prisen steget til hele 83.000 kroner, mer enn åtte ganger det Møller Bil solgte den for.

I salgsannonsen sto det at bilen var EU-godkjent. I salgskontrakten skrev bruktbilforhandleren at bilen trenger antirustbehandling, og at det er rust på bakstillingen. Forhandleren skrev også at bilmodellen og årgangen har en svakhet.

Roth jobber selv på bilverksted. Han og kona forsto informasjonen de fikk ved kjøpet dithen at det var kun overflaterust, og at bilen kun trengte en enkel rustbehandling.

– Unormalt kraftig

Etter at den ene bærerarmen knakk, innhentet ekteparet en sakkyndig vurdering fra et annet bilverksted, som avdekket kraftige rustkader både i gulvet i bagasjerommet og på bakre bærearmer.

– Rustskadene er unormalt kraftige i forhold til samme type kjøretøy med tilsvarende årsmodell og kilometerstand, heter det i den sakkyndige vurderingen.

Sakkyndige mener dessuten at rustangrepet startet flere år tidligere.

– Rustskadene er mye kraftigere enn hva man kan forvente med tanke på levetid og alder. Dette burde vært bemerket på periodisk kjøretøykontroll, med krav om utbedring før det ble så svekket.

Sakkyndige mener også at toppakningen i motoren er defekt.

Også en stikkprøvekontroll som Statens vegvesen gjorde på forespørsel fra ekteparet, viser at det var for mye rust til at bilen skulle blitt EU-godkjent.

– EU-kontrollen ble ikke godt nok utført, skriver vegvesenet i sin skriftlige rapport.

RUST: Slik så hjulopphenget ut.

Holdt tilbake

Da ekteparet reklamerte, sa bruktbilforhandleren at det var opplyst tilstrekkelig i kjøpekontrakten. Dermed klaget paret til forbrukermyndighetene. Nå har Forbrukerklageutvalget gitt paret fullt medhold i at de skal få heve kjøpet – og få tilbake pengene sine.

– Med utgangspunkt i vurderingen fra det sakkyndige bilverkstedet og uttalelsen fra Møller Bil, er det på det rene at bilen har kraftige rustskader i gulvet, i bagasjerommet og på bakre bærearmer som kan tilbakeføres til kjøpstidspunktet, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

De mener informasjonen om rusten fra selgers side har vært «svært vag», og at forhandleren tilbakeholdt informasjon. Dessuten påpeker de at også motorfeilene var til stede ved kjøpet.

– Bilen var i dårligere stand enn forventet, konkluderer Forbrukerklageutvalget.

Penger på vei

Ekteparet Urdal/Roth gikk til sak både mot bruktbilforhandleren og oppkjøperfirmaet, fordi de mener begge visste om rustskadene. De to firmaene er nå i fellesskap dømt til å betale tilbake kjøpesummen.

Ingen av de har svart på henvendelser fra forbrukermyndighetene. Oppkjøperfirmaet har heller ikke besvart Motors spørsmål.

Bruktbilfirmaet Motorarena skriver i en epost at de ikke vil svare på spørsmål, fordi vedtaket foreløpig ikke er rettskraftig. Men til ekteparet har Motorarena gitt beskjed om at både de og oppkjøperfirmaet aksepterer vedtaket, og at pengene inkludert forsinkelsesrenter er på vei til ekteparets konto.