TRYGT: Her lades det under elbiltesten til Motor og NAF en sen kveldsstund.

Elbil-lading når du sover:

Ja, det er trygt å lade om natta, dersom ...

For de aller fleste er det helt trygt å lade elbilen om natta. Men ikke for alle elbileiere.

Publisert Sist oppdatert

Strømprisene er skyhøye på ettermiddagene, når mange kommer hjem og plugger laderen i elbilen. Derfor bør vi unngå å lade spesielt mellom kl. 15 og 19, og heller lade om natta.

Og lading om natta er trygt, i hvert fall dersom du har installert ladeanlegg de siste fire årene.

– Fra 2018 er ladeanlegg for elbiler bygget etter NEK 400-standarden med en dedikert kurs til en ladeboks eller stikkontakt. Da er det trygt å lade om natta, sier senioringeniør Kjetil Solberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Krav kom i 2018

Dersom du fikk installert ladeanlegg før 2018, bør du sjekke om det er bygget på en trygg måte med dedikert kurs.

– Kravet kom i 2018, men vanlig praksis også før 2018 var dedikert kurs til ladeboks, opplyser Solberg.

Dersom du ikke har ladeanlegg med dedikert kurs, eller kun en helt vanlig stikkontakt som også kan brukes til alt annet, bør du ikke lade om natta.

– Har man ikke ordnet seg med ladeanlegg med dedikert kurs hjemme, eller man er på besøk hos noen som ikke har det, bør man ikke lade om natta.

– Sårbare

– Hva kan da skje?

– Slik lading kan føre til brann eller varmgang inne i boligen, i koblingsbokser eller i takpunkt mellom sikringsskapet og kontakten hvor bilen er tilkoblet.

– Hva tenker dere rent brannvernmessig om at strømmen er mye billigere om natta?

– Å bruke strøm om natta er ikke farligere enn å bruke strøm på dagtid. Tvert imot, om natta er det mindre belastning på strømnettet, sier Solberg, før han understreker:

– Vi er imidlertid sårbare når vi sover, og mange branner starter i elektriske apparater.

– Derfor anbefaler vi å være våkne når vi bruker elektriske apparater. Det gjelder også elbillading, dersom ladingen ikke gjøres med dedikert kurs.

Advarer

Også Stiftelsen norsk brannvernforening er skeptiske til bruk av alle andre elektriske apparater bortsett fra elbillader fra dedikert kurs om natta.

– At strømmen er billigere om natta, mener vi øker faren for at noen velger å bruke tørketrommel, vaskemaskin og å lade elsykkel, skriver administrerende direktør Rolf Søtorp i brannvernforeningen i en epost.

Han trekker spesielt frem elsykkel og elsparkesykkel, som gjerne lades inne, og at det kan bli slitasje og varmgang i kontaktene.

– Med installert elbillader derimot har du et anlegg som er ment for og laget for å kunne ta ut mye strøm over tid.

Røykvarsler

De fleste av oss har opptil flere røykvarslere inne i boligen. Men vi bør også ha en i garasjen, spesielt dersom vi lader bil eller andre apparater, anbefaler DSB og brannvernforeningen.

Det er ekstra viktig med røykvarsler dersom garasjen eller carporten er i kjelleren eller i tilknytning til boligen.

Er garasjen frittstående, er behovet mindre.