DYRT: Nå bør du snart vurdere å lade borte, og ikke i garasjen hjemme.

Strømsjokk gir ladesjokk:

Hjemmelading av elbil tre ganger dyrere på 18 måneder

Nå kan det snart lønne seg å hurtiglade i stedet for å lade hjemme.

Publisert Sist oppdatert

I mars i fjor kostet det bare 69 øre per kilowatt-time å lade en elbil hjemme. Nå i september, 18 måneder senere, koster det to kroner – tre ganger så mye.

Nettstedet Europower har kommet frem til at den totale strømprisen, inkludert både selve strømmen, nettleie og avgifter, nå i september er på to kroner per kilowatt-time.

Det er dramatisk mye mer enn for halvannet år siden, i mars i fjor. Da kostet strømmen med de samme forutsetningene kun 69 øre, ifølge Europower.

Det betyr at strømmen nå koster nesten tre ganger så mye som i fjor vår.

To kroner

I fjor vår var strømprisene historisk lave på grunn av hydrologiske forhold.

Nå er strømprisene historisk høye, fordi det er rekordhøye priser på gass og kull i Europa, lite vindkraftproduksjon og tørt vær med lite vann i magasinene.

Utover høsten kan strømprisene stige enda mer.

Nå utgjør selve strømprisen, uten offentlige avgifter og nettleie, 110 øre per kWt. Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight uttalte til Nettavisen nylig at strømprisen kan stige til opp mot to kroner kilowatt-timen, før nettleie og offentlige avgifter.

Lade borte

De høye strømprisene fører til at det nå kan lønne seg å lade elbilene og hybridbilene på lyn- og hurtigladere.

Tesla tar i gjennomsnitt 2,57 kr/kWt på sine anlegg for både lynlading og hurtiglading, mens de andre tilbyderne ligger rundt fire kroner per kilowatt-time.

– Dersom ladeoperatørene ikke setter opp prisene, bør man vurdere om man heller lader på ladestasjonene enn hjemme, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, og legger til:

– På ladestasjonene går jo også ladingen mye raskere.

Bor du i Oslo, lønner det seg nå i enda større grad å lade på de kommunale laderne med høy effekt. Da kan det koste ned mot 22 øre per kilowatt-time.

For mange vil ladeprisen per kWt ligge på under 50 øre, altså en fjerdedel av strømprisen hjemme.

Populær avtale

Strømprisene varierer svært mye mellom landsdelene. Det er også store forskjeller avhengig av hvilken strømavtale du har. Nå er strømmen billig i nord og dyr i sør.

For å komme frem til prisen per kilowatt-time, har Europower tatt utgangspunkt i gjennomsnittlig strømpris for Sør-Norge på kraftbørsen Nord Pool fra 1. til og med 22. september.

De har brukt påslaget som Hafslund Strøm bruker i sin mest populære avtale, som heter «Strøm».

Nettleien er beregnet etter Elvias tariffer for Oslo og Viken, som har en lav nettleie sammenlignet med andre nettselskaper.

Det årlige forbruket er beregnet til 20.000 kWt.

Har du en dårligere strømavtale, koster strømmen enda mer per kilowatt-time.