FORTSATT KONFLIKT: Ingenting tyder på at streiken i Sverige går mot slutten.

Et halvt år med streik:

Tesla i Sverige får hjelp fra Norge – og mange andre land

24 ikke-svenske arbeidere har blitt hentet inn for å jobbe for Tesla i Sverige under streiken. 

Publisert

De 24 kalles streikebrytere i svensk fagforeningspresse. 

Personellet er hentet inn totalt 41 ganger siden februar i år og kommer fra Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Luxembourg, Nederland, Portugal, Sveits, Spania, Storbritannia og Østerrike – samt altså Norge. 

Det er Dagens Arbete som har funnet tilfellene via dokumenter hos Arbetsmiljöverket, tilsvarende det norske Arbeidstilsynet. 

Nyhetsstedet skriver at noe slikt ikke har skjedd siden mellomkrigstiden.

De 24 har jobbet på Tesla-verksteder i Malmö, Uppsala og Umeå. 

Uglesett

– Dette er en trussel mot den svenske modellen, sier Adis Heldic, ombudsmann for fagforeningen IF Metall i Sørøst-Skåne.

Streikebryteri er generelt uglesett, men ikke ulovlig – verken i Sverige eller Norge. 

Dagens Arbete skriver også at Teslas midlertidige import av arbeidskraft er i tråd med EUs regler for såkalt utstasjonering. Der er kravet begrensede tidsperioder med start- og sluttdatoer, pluss at arbeidsforholdet rapporteres til Arbetsmiljöverket.

Streiken har pågått siden 27. oktober i fjor og handler om Teslas nei til å inngå kollektive avtaler.

Lettelse ... og innstramming

Den første tiden ble det jevnlig rapportert om eskaleringer, særlig gjennom sympatiaksjoner, også internasjonale. I desember vedtok det norske Fellesforbundet en boikott rettet mot transport av biler til det svenske markedet. Likelydende budskap har kommet fra både Finland og Danmark.

I Sverige ga IF Metall dispensasjon til reparasjon av Teslaer som ikke er kjørbare, fra 19. februar til 30. april. Men kun hos ikke-Tesla-verksteder.  

1 mai lettet fagforbundet på sanksjonene og tillot igjen Tesla-verksteder å reparere biler. Årsaken var at mange biler ble sendt til andre verksteder uten kollektivavtaler. 

Men bare to dager senere kom en ny aktør på banen, da Sveriges største fagforening Unionen varslet stans i all kontroll av Tesla-verkstedenes utstyr. Denne aksjonen trer i kraft 14. mai, hvis konflikten vedvarer.

Og det gjør den, etter alle solemerker.

Her kan du lese mer om streiken.