5700 kroner: Mange med billån betaler 5700 kroner bare i termingebyrer i løpet av en vanlig nedbetalingstid på fem år.

Forbrukerrådet kritisk:

Rekordhøye billån-gebyrer «fremstår som melkeku»

Termingebyrene på billån er rekordhøye, og mye høyere enn på både boliglån og på forbrukslån.

Publisert

– Dette fremstår som en melkeku for bankene, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Har du billån, betaler du i gjennomsnitt 86 kroner i måneden i termingebyr, viser en kartlegging Forbrukerrådet har gjort. Det utgjør over 1000 kroner i året i termingebyrer – bare for at banken skal flytte penger mellom to kontoer.

– De reelle kostnadene til bankene er langt lavere, påpeker Jensen.

5700 kroner

Den ferske kartleggingen av 593 forskjellige billån, viser at på hele 175 forskjellige billån er det månedlige termingebyret på rekordhøye 95 kroner.

I løpet av et år utgjør det 1140 kroner. Er billånet ditt på fem år, vil du i løpet av nedbetalingstiden betale 5700 kroner bare i termingebyrer.

De aller fleste av lånene med de høyeste termingebyrene tilbys av landets sparebanker. 

Dersom du har lån hos din lokale sparebank, bør du derfor sjekke om ditt termingebyr er på dette nivået – og deretter prute på gebyret, eller vurdere å skifte bank.

Minst 60 kroner

Bare åtte billån er uten termingebyrer. De fleste av disse billånene tilbys av DNB-eide Sbanken. I tillegg har Dittbillån.no, som tilbys av AS Financiering, og «grønt billån» fra Bank Norwegian ingen termingebyrer.

Alle de øvrige 585 billånene tar minst 60 kroner, og opp mot 95 kroner i månedlig termingebyr. NAFs billån, som mange NAF-medlemmer har, er intet unntak. NAF billån tar 60 kroner i måneden i termingebyr.

Høyest

Termingebyrene på billån er langt høyere enn på både boliglån og forbrukslån. På forbrukslån er gjennomsnittlig termingebyr på 37 kroner, og på boliglån 55 kroner.

Forbrukerrådet setter nå fokus på bankenes gebyrer.

– For de fleste av kundene går disse gebyrene under radaren. Vi tenker ikke på at vi betaler dem, fordi vi ikke ser det når det bare trekkes fra konto sammen med renter og avdrag, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han skriver nå brev til utvalgte banker, og ber dem forklare hvorfor de tar de høye gebyrene.

PS.

Husk også på å sjekke renten. Det hjelper ikke å slippe gebyrer, dersom rentesatsen er høy. Motor har flere ganger skrevet om rente på billån. Her er siste artikkel.