STOPPER: Produksjonslinjene til Fisker står stille fram til mai.

Tar en pause:

Fisker stanser produksjonen i seks uker

Fisker møter den siste tidens problemer med å sette produksjonen på pause, mens de henter penger fra en investor.

Publisert

Den amerikanske elbilprodusenten Fisker melder at de setter produksjonen av Ocean på pause i seks uker fra 18. mars.

Begrunnelsen er at selskapet «skal samkjøre lagernivåer og se på strategiske og finansieringmessige muligheter.»

I tillegg har de sikret seg noe tid økonomisk, ved at en av investorene garanterer for 150 millioner dollar – tilsvarende 1,59 milliarder kroner. Her skal det være visse betingelser som ikke blir beskrevet.

Fisker sier de også er i forhandlinger med en stor bilprodusent med tanke på et samarbeid. Samarbeidet vil trolig omfatte en investering i Fisker, felles utvikling av en eller flere elbilplattformer og produksjon i Nord-Amerika. 

Det har tidligere blitt sagt at denne bilprodusenten er Nissan.

1000 kjøretøy

Fisker har, ifølge meldingen, omtrent 4700 kjøretøyer i sin nåværende beholdning, overført fra 2023 og inkludert 2024-produksjon. Fisker anslår verdien av eiendelene til mer enn 200 millioner dollar.

Fisker har produsert omtrent 1000 kjøretøy i 2024 til og med 15. mars, og har levert omtrent 1300 globalt i samme tidsperiode.

Fisker leverte 3818 eksemplarer av Ocean-modellen i fjerde kvartal av 2023, totalt 4929 i hele kalenderåret. 316 av disse er levert i Norge, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikkken.

Problemene har ikke bare vært en lav leveringsfrekvens. Mange av bilene som har blitt levert, har slitt med feil.

Restrukturering 

I forrige uke ble meldte Wall Street Journal at Fisker hentet inn finansrådgiverne FTI Consulting og advokatfirmaet Davis Polk for å for hjelpe til med en restrukturering.

Da Fisker la fram tallene for fjerde kvartal 2023, viste de et underskudd på 463 millioner dollar, tilsvarende 4,9 milliarder kroner. Samtidig kunngjorde Fisker at de skulle barbere arbeidsstyrken med 15 prosent. 

I samme periode hadde selskapet 200 millioner dollar i inntekter, noe som ikke er bærekraftig, rapporterte Automotive News.