MØLLER ADVARER: Audi i vaskeanlegg.

NAF oppgitt over Møller:

Dette er Møllers bilvask-krav

Møllers krav til bilvask er så strenge at NAFs tekniske konsulent bare rister på hodet. – Ifølge Møller tåler bilene ingenting av vaskemidler, sier Audun Bergerud.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til Forbrukertilsynet oppgir Norges største bilimportør Møller alt bilene deres ikke tåler å bli vasket med.

Motor har vist listen til NAFs tekniske konsulent Audun Bergerud.

– Møller sier i realiteten at bilene deres ikke kan vaskes på normalt vis. Dette er vanlige vaske- og rengjøringsmidler. Det er noe en normal bil må tåle, sier Bergerud.

Tåler ikke

Listen til Møller gjengis i en saksfremstilling for Forbrukerklageutvalget, i konflikten mellom Møller Bil Oslo Vest og Oslo-mannen Idar Jørgensen.

Jørgensen vant i klagesaken sin mot Møller, og får erstattet utgifter til skifte av lykteglass etter at de sprakk, har Forbrukerklageutvalget bestemt.

Møller derimot mente lyktene sprakk på grunn av ytre påvirkninger, og ikke på grunn av produksjonsfeil eller svakhet i komponentene.

Møller mener bilene deres ikke tåler mange av de vanlige rengjøringsproduktene.

Møllers liste

Følgende listes opp:

● Spylervæske med økt andel frostbeskyttelse.

● Ufortynnet spylervæske eller frostbeskyttelse.

● Avisningsmidler.

● Aggressive rengjøringsmidler eller rengjøringsmidler med for høy konsentrasjon i bilvaskeanlegg. 

● Aggressive pleieprodukter (poleringsmidler) og rengjøringsmidler generelt.

Vaskehaller

Møller skriver følgende om bilvaskeanlegg, og det de kaller aggressive rengjøringsmidler og rengjøringsmidler med for høy konsentrasjon:

– Norske forhold gjør at offentlige vaskehaller bruker dette, grunnet salt, asfaltrester og jernpartikler.

Motor har spurt Møller Bil Oslo Vest, som var motparten til Oslo-mannen Idar Jørgensen, om de som hovedregel anbefaler kundene om å ikke bruke vaskehaller.

– Vi har ikke en generell anbefaling om å ikke bruke vaskehaller, svarer Rune Bekken Reichborn, leder for kundeservice hos Møller Bil Oslo Vest.

Men i en Motor-artikkel for to år siden, var Møller-importøren Harald A. Møller klare på at de advarer mot vaskehaller, spesielt børstevask.

Audun Bergerud i NAF leser Møllers råd da, og deres krav nå, som en klar frarådning mot vaskehaller. Han konkluderer med:

– Det er litt spesielt hvis bilene deres ikke tåler vaskeanlegg.

Audis spylervæske

Møller mener også at for høy andel frostbeskyttelse i spylervæsken, slik at spylervæsken kan brukes når det er kaldt på vinteren, rett og slett kan skade baklyktene ved kontakt.

Møller mener Audi-eiere i stedet bør bruke Audis egen spylervæske.

– Ved høy utetemperatur bør det brukes spylervæske uten frostbeskyttelse.

Polering kan føre til sprekker i baklyktene, poengterer Møller.

– Polering av baklyktene med aggressive rengjøringsmidler kan føre til sprekkdannelse i baklyktene.

– Må informere

Motor har spurt Møller om de kan gi generelle råd om bruk av vaskehaller, og hvilke midler de mener det er greit å bruke til rengjøring, polering og avfetting. 

Rune Bekken Reichborn skriver at han ikke ønsker å svare. Han henviser i stedet til disse vaskerådene på Møllers egne sider.

NAF har i flere år vært oppgitt over at spesielt lykteglassene sprekker, både på Møllers merker Skoda, VW og Audi, og på merker som Tesla og Mercedes – og at produsentene og importørene skylder på blant annet kundenes vasking.

 – Det virker som at bilene ikke tåler noe som helst, før lykteglassene deres begynner å krakelere. Bilprodusentene må informere om at bilene deres må behandles på en spesiell måte, sier Audun Bergerud i NAF.