KLART RÅD: Lad på vei til eller fra hytta, ikke på hytta.

Stor oversikt over ladeprisene:

Derfor skal du ikke lade på hytta

Det er mye billigere å lade hos flere av ladeoperatørene enn å lade på hytta – hvor du ikke får strømstøtte.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for kraftig økning i strømprisene i sommer, er det bare ladeoperatøren Recharge som har økt prisene fra forsommeren til sensommeren.

Recharge har økt prisene sine med 15–17 prosent fra sist Motor sjekket ladeprisene, i juni. Prisøkningen på opptil én krone per kilowatt-time begrunnes i høyere strømpriser.

Ikke lad på hytta

Lading privat har blitt mye dyrere i sommer. I Sør-Norge er spotprisen nå fire–fem kroner per kilowatt-time. I tillegg kommer nettleie, offentlige avgifter og strømselskapenes påslag, som nettstedet Europower tidligere har beregnet størrelsen på.

Men det var med helt andre spotpriser enn de vi har nå.

Med en spotpris på fem kroner, kan du plusse på cirka to kroner for offentlige avgifter, nettleie og strømselskapenes påslag, for å få prisen du må betale, uten strømstøtte, opplyser analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til VG.

5 kroner + 2 kroner = 7 kroner per kilowatt-time.

Mens vi får strømstøtte i primærboligen, gis det ikke strømstøtte til fritidsboliger. Det betyr at det nå vil være til dels mye billigere å lade langs veien på vei til eller fra hytta, enn hytta.

Unntaket er for Nord-Norge og Midt-Norge, hvor strømprisene er så lave at det er mye billigere å lade både hjemme og på hytta enn hos ladeoperatørene, som har samme priser over hele Norge.

Billigere hos Tesla

Eneste større ladeoperatør som har senket prisene i sommer, er Tesla. Ifølge Teslas eierklubb TOCN koster det nå i gjennomsnitt 4,62 kroner å lade på Tesla-laderne for Teslaer.

Men det er store forskjeller. På de dyreste ladeplassene til Tesla koster det 6,60 kr/kWt, på de billigste koster det 3,50 kr/kWt.

Merk at for andre bilmerker er prisene hos Tesla høyere.

Stor oversikt

Her er stor oversikt over ladepriser. I tillegg har vi tatt med gjeldende spotpris for alle de fem kraftregionene i Norge (i rødt).