FRIKJENT: Bertel O. Steen tuklet ikke med bilen til en kunde, mener tingretten.

Bertel O. Steen frikjent for å ha tuklet med bil

Agder tingrett har frikjent Bertel O. Steen for påstander om at de skal ha tuklet og endret programvaren på en million-Mercedes.

Publisert Sist oppdatert

En bilkjøper fra Lillesand på Sørlandet merket at bilens kjøreegenskaper var endret etter et verkstedopphold hos Bertel O. Steen.

Han fikk bilen sin undersøkt hos et firma som kan måle effekten på motoren. Målingene viste at bilen har flere hestekrefter og høyere dreiemoment enn den er godkjent for.

Målefirmaet målte en effekt på 207 kW, mens den er godkjent med 180 kW. Det er også 180 kW som står i bilens vognkort.

Bileieren opplevde også et tilfelle av brå og plutselig svikt i motorkraften, hvor bilen gikk i såkalt «nødmodus».

– Alvorlige feil

En NAF-test konkluderte med at det er alvorlige feil i bilens systemer, og at cruisekontroll og diverse hjelpesystemer ikke bør brukes i trafikken.

I Forbrukerklageutvalget, et domstollignende organ som avsier vedtak i konflikter etter blant annet bilkjøp, fikk Mercedes-kunden medhold i at kjøpet kan heves, og at han får tilbake pengene sine – pluss rundt 200.000 kroner i forsinkelsesrenter.

– Feil vedtak

Bilen, en Mercedes-Benz GLE 300 D til 1,07 millioner kroner, ble kjøpt ny hos Mercedes-forhandleren Bertel O. Steen i Kristiansand. Bilkunden fra Lillesand har hatt problemer med en rekke feilmeldinger nesten helt siden han fikk bilen.

Hverken den lokale forhandleren eller Mercedes-importøren har ønsket å uttale seg om den oppsiktsvekkende saken, utover at de var uenige i vedtaket.

– Vi mener Forbrukerklageutvalget har fattet et feilaktig vedtak i denne saken. Vi har derfor tatt ut stevning for tingretten for å få overprøvd vedtaket, uttalte daglig leder Leif Erik Vik i Bertel O. Steen i Kristiansand.

Medhold

I Agder tingrett benektet Bertel O. Steen at de har modifisert bilen.

– Selskapet har ingen interesse av å gjøre slike justeringer. Tvert imot ville dette ført til høyere slitasje på deler som var under garanti, sa Bertel O. Steen i retten, ifølge dommen.

Tingretten har gitt Bertel O. Steen fullt medhold.

Retten mener det ikke er bevist at det er mangler med bilens elektronikk eller hjelpesystemer. Retten mener også at effektmålingene som er foretatt, ikke beviser at bilen reelt sett har fått økt ytelse.

Tingretten påpeker at det er «helt usannsynlig» at kun denne Mercedesen har slike avvik i programvaren, og at bilforhandleren ikke har noen interesse av å modifisere og tune bilen til kunden.

Skuffet

Bileieren er skuffet over dommen. Han må i tillegg til å ha tapt saken, betale saksomkostningene både for seg selv og til Bertel O. Steen på totalt flere hundre tusen kroner.

Bileierens advokat, Marius André Stokke, sier til Motor at de vil vurdere å anke saken til lagmannsretten.

Forhandleren som solgte bilen, har ikke besvart henvendelser om hva de synes om dommen. Pressekontakt for konsernet Bertel O. Steen, Anders Rikter, sier i et kort svar at det for Bertel O. Steen var et sentralt poeng å få avvist at det var foretatt tiltak som endret effekten på motor eller dreiemoment.

– For oss som et seriøst merkeverksted er det å få medhold av retten på dette punktet både riktig og viktig, sier Rikter.