NY RETTSSAK: Bruktbilselgeren fra Fredrikstad må nok en gang møte her i Fredrikstad tingrett
NY RETTSSAK: Bruktbilselgeren fra Fredrikstad må nok en gang møte her i Fredrikstad tingrett

«Grove bedragerier», mener politiet:

Ny alvorlig tiltale mot bruktbilselger

Politiet har tatt ut en ny alvorlig tiltale mot en bruktbilselger fra Fredrikstad.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering april 2021: I en ankesak i Borgarting lagmannsrett vinteren 2021 ble Knoll frikjent på alle punkter som han ble dømt for i en tingrettsdom i 2019. Du kan lese saken om frifinnelsen her. Et par uker senere trakk politiet en allerede utferdiget tiltale for påstått nye forhold. En dom fra 2015 på fire års fengsel for omfattende skattesvik og grov økonomisk utroskap er imidlertid rettskraftig.

Bruktbilselger Sven Jarle Knoll er tiltalt for å ha kjøpt seks bruktbiler fra privatpersoner uten å gjøre opp for seg, og for å ha solgt to biler som han ikke eide til henholdsvis en privatperson og et annet bruktbilfirma.

Bedrageriene anses av politiet for å være grove.

Noen av bruktbilene er rimelige, eldre bruktbiler til 10-20.000 kroner, mens andre er bruktbiler i prisklassen 60-90.000 kroner.

Den dyreste bilen er en Audi A6 til 200.000 kroner, som han solgte til et annet bruktbilfirma uten at han eide bilen, ifølge tiltalen.

Dømt i fjor

Motor har skrevet en rekke artikler om den nå 54 år gamle bruktbilselgeren, som i fjor ble dømt til ubetinget fengsel i tre år og to måneder for til sammen 33 bedragerier og to tilfeller av underslag mot kundene sine.

Han ble også fradømt retten til for alltid å drive næringsvirksomhet.

Denne dommen er anket av bruktbilselgeren, og ankesaken er berammet i februar.

Rettssak i mars

Rettssaken for de nye påståtte bedrageriene er berammet i Fredrikstad tingrett en måned senere, i mars. Halvparten av bedrageriene skal ifølge tiltalen ha skjedd etter at bruktbilselgeren sto tiltalt for lignende forhold i tingretten i fjor vinter og vår.

Politiet vet ikke om bruktbilselgeren fortsatt driver med bruktbilsalg.

– Tiltalte hevder selv at han ikke driver bilsalg lenger. Vi registrerer at enkelte forhold er fra etter siste rettssak, sier aktor, politiadvokat Anders Svarholt til Motor.

Sporingsbrikke

I tillegg til bruktbilsvindel, er bruktbilselgeren også tiltalt for å ha plassert en sporingsbrikke i bilen til ekskona og i bilen til hans tidligere svigermor, som bruktbilselgeren trodde ekskona disponerte. Dermed kunne bruktbilselgeren følge bilenes bevegelser.

Tiltalen mot mannen er delvis tatt ut av statsadvokaten. Årsaken til det er at ett av tiltalepunktene omhandler brudd på straffeloven i en barnevernssak.

Mannen nye forsvarer, advokat Sven Olle Nohlin, opplyser til Fredriksstad Blad at hans klient mener han er uskyldig, og at han ikke erkjenner straffskyld for noen av tiltalepunktene.

Soningsutsettelse

I tillegg til de to kommende rettssakene i tingretten og lagmannsretten, har bruktbilselgeren også en sak inne hos Gjenopptakelseskommisjonen.

For fem år siden, i 2015, ble bruktbilselgeren dømt til fire års fengsel for omfattende skattesvik og grov økonomisk utroskap. Han har flere ganger fått innvilget soningsutsettelse for denne dommen, men i april i fjor avslo Høyesterett en ny utsettelse.

Ifølge forsvareren har bruktbilselgeren ikke startet soningen.

Gjenopptakelse

Bruktbilselgeren ønsker å få omgjort hele dommen, og har sendt dommen til Gjenopptakelseskommisjonen, som i lengre tid har arbeidet med denne saken.

Men det er lenge til en konklusjon vil foreligge.

– Vi arbeider med denne saken. Den kommer ikke opp på kommisjonens møte i november. Neste møte er i januar neste år. Men vi vet ikke om den kommer opp da, opplyser Siv Hallgren, leder for gjenopptakelseskommisjonen, til Motor.