FORTVILET: Ida-Kristin Michalsen og Trond Martinussen trodde de hadde «nybilgaranti» på Passaten sin.

Bilselgeren vil ikke dekke ny girkasse:

Her står ødelagt bruktbil med nybilgaranti – på åttende uka

Ida-Kristin og Trond kjøpte bil med «nybilgaranti». Men nå står Passaten til 358.000 kroner stille med ødelagt girkasse – på åttende uka.

Publisert Sist oppdatert

I Finn-annonsen står det klart og tydelig at den da knapt tre år gamle Volkswagen Passaten selges med «nybilgaranti», som skal gjelde til oktober 2021.

– Er en bil solgt med «nybilgaranti», skal det være nybilgaranti, sier Vigdis Svennungsen, leder for NAF advokat, som er NAFs advokatkontor.

Da girkassen røk nå i sommer, regnet derfor Ida-Kristin Michalsen og Trond Martinussen fra Mo i Rana at de fikk byttet til ny girkasse.

Volkswagen inkluderer – i likhet med alle andre bilmerker i Norge – girkasse på listen over 25 komponenter som er omfattet av nybilgarantien, ifølge Forbrukerrådets siste garantiguide.

Maks 80.000 kr

Det lokale merkeverkstedet Sulland mener ny girkasse koster 123.000 kroner. Men det vil ikke bilselgeren dekke.

Paret kjøpte en bruktimportert bil, og selv om det står «nybilgaranti» i salgsannonsen, får paret kun bytte til en brukt girkasse til maksimalt 80.000 kroner, mener selgeren.

Årsaken er at selgeren, Morstad Bil på Hadeland, har kjøpt garantitjenestene av selskapet Auto Concept. Denne garantien har begrensninger, som bilselgeren Morstad Bil synes er fornuftige.

– Annerledes vilkår

– Jeg har brukt Auto Concept i flere år, og anser dem som en ryddig aktør. Man må sette taket et sted, sier innehaver Thomas Morstad.

– Men det er ingen slik begrensning på nybilgarantier?

– Det er riktig. Men dette er ikke en norsk bil med nybilgaranti. Kundene ønsket å spare 30-40.000 kroner på å kjøpe en bruktimportert bil fra Sverige. Da er vilkårene annerledes. Skulle de hatt norsk nybilgaranti, måtte de kjøpt en bil som ikke er importert utenom importøren.

Bildegalleri - klikk på pilene øverst til høyre og venstre:

IKKE NYBILGARANTI: «Nybilgaranti» står det i annonsen. Men etter at girkassen røk, har bilen stått slik i åtte uker.
IKKE NYBILGARANTI: «Nybilgaranti» står det i annonsen. Men etter at girkassen røk, har bilen stått slik i åtte uker.
IKKE NYBILGARANTI: «Nybilgaranti» står det i annonsen. Men etter at girkassen røk, har bilen stått slik i åtte uker.

Åtte uker

Helgelands-paret er skuffet.

– Hadde disse begrensningene stått i annonsen, hadde vi ikke kjøpt bilen. Men det sto ikke, og ble heller ikke sagt av selgeren. Vi vil ha et bekymringsløst bilhold. Det har vi ikke nå, sier Trond Martinussen til Motor.

Nå har Passaten stått i ikke-kjørbar stand i åtte uker utenfor merkeverkstedet på Mo. Familien har nå bare husstandens lille nummer to-bil.

Kasteball

Selgeren viser til at vilkårene opplyses i garantivilkårene, som kundene fikk tilsendt flere dager etter at de underskrev kjøpekontrakten. I kontrakten står det at «bilen selges med fabrikkgaranti og Auto Concept gull. Totalt 5 år/100.000 km».

Paret stolte på at «nybilgaranti»-opplysningene i annonsen og opplysningene i kjøpekontrakten ga dem like gode vilkår som nybilgarantien på biler som er importert gjennom importøren Møller.

De mener også at de blir en kasteball mellom bruktbilselgeren og selskapet som står for garantien.

Brukt girkasse

For å komme til en minnelig løsning, har bruktbilselgeren lovet å bidra med 15.000 kroner, forutsatt at det byttes til en ny girkasse.

Det synes innehaver Thomas Morstad er en god løsning.

– Kundene forventer mer enn de kan forvente. De er tilbudt en byttekasse som har gått mindre enn bilen deres har gjort.

NAF-støtte

Paret vil ikke ha en brukt, men en ny girkasse, og uten egenandel. Nå har de gått til Forbrukerrådet, og vurderer å få saken behandlet i forliksrådet.

NAF mener de har et rimelig krav.

– Bilen er solgt med nybilgaranti. Da skal det være nybilgaranti. Auto Concepts garanti er ikke så god som en vanlig nybilgaranti. Her bør bilforhandleren dekke resten av beløpet, ikke bare 15.000 kroner, sier Vigdis Svennungsen i NAF Advokat.

Motor har flere ganger skrevet om bruktbilgarantiene til Auto Concept. De mener selv de har gode produkter.

– Vår forsikring til bruktbilforhandlerne gir de muligheten til å øke kundenes beskyttelse, slik at også skader som oppstår etter kjøp er dekket, har Anna-Karin Bröms, markedssjef i Auto Concept, tidligere uttalt til Motor.

Oppdatert 22/10:

I en tidligere versjon av denne saken sto det at bruktbilselgeren tilbyr 15.000 kroner ekstra forutsatt at det byttes til en brukt girkasse.

Bruktbilselgeren har presisert i ettertid at det gjelder ved bytte til ny girkasse.