Lagringskonflikt: 

Usolgte Teslaer hoper seg opp i Tyskland

Tesla har tatt i bruk en gammel flyplass som lagerplass for Model Y. Det skaper lokale problemer. 

Publisert Sist oppdatert

Tesla har ønsket å utvide fabrikken Grünheide ved Berlin, men der har det vært store protester. Innbyggerne i området stemte imot, slik at det ikke blir et lager der, bare en godsterminal.

Dette får følger for småstedet Neuhardenberg, 60 kilometer unna fabrikken, melder den tyske avisen Berliner Zeitung.

Der ligger en nedlagt militær flybase fra DDR-tiden, som nå er tatt i bruk som lagringsplass for Tesla Model Y produsert i Grünheide.

Den tyske avisen har fulgt karavanene av biltransportere som lager kaos og trafikkork i den lille byen, før de losser av bilene innenfor det strengt bevoktete området.

Plass til 5000 biler

Det skal være plass til 5000 biler på den 2400 meter lange rullebanen, noe  Berliner Zeitung sier er en hel ukentlig produksjon fra Grünheider-fabrikken. 

Problemet er at det for tiden er overproduksjon av biler på anlegget, og at Tesla ikke har noe sted å gjøre av bilene i nærheten av fabrikken.

– Vi har talt 40 biltransportører per time gjennom landsbyen, 300 til 400 turer per dag. Det bråker ustanselig, husene får sprekker, veien ødelegges, sier Harald Ebeling til avisen. 

Ordfører Mario Eska har sammen med andre kommunale ledere skrevet et brev der de tar opp problemene transporten medfører.

– Vi håper at Tesla snart vil flytte til den tidligere flyplassen Fürstenwalde. Men det er for øyeblikket ikke juridisk mulig.

Vurderer alternativer

Han trøster de 3000 innbyggerne med at stedet får økte inntekter. 

– Tesla øker eiendomsskatten som flyplassen betaler. Lageret har også brakt med seg 20 arbeidsplasser.

Tesla på sin side sier flyplassen brukes til mellomlagring.

– Neuhardenberg brukes til å sortere kjøretøyene og derfra transportere dem til sine destinasjoner over hele Europa og til havnene for oversjøisk transport, skriver selskapet i et svar til  Berliner Zeitung. 

Avisen mener lagringen kommer som et resultat av et kutt i elbil­subsidiene, som har gjort at lagerbeholdningen øker. Ved årsskiftet var flyplassen nesten full.

– Vurderingen av alternative steder pågår kontinuerlig, men så langt uten suksess, svarer Tesla.

– På våre veier betaler vi prisen for manglende utvidelse av Tesla-fabrikken! sier en lokal politiker til  Berliner Zeitung.