FIKK AVSLAG: Maria Ngo ble avvist hos Tesla Moss, forteller hun.

Maria fikk avslag:

– Tesla avviste NAF-testen

Maria Ngo ble avvist da hun kom til Tesla-verkstedet med NAF-testen, forteller hun.
– De sa de ikke bryr seg om tredjepartstester.

Publisert Sist oppdatert

– Det er svært kritikkverdig hvis garantiutløpstester utført av tredjepart blir avvist hos merkeverkstedet, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

I desember går nybilgarantien ut på Teslaen til Maria Ngo i Moss. Nå nylig tok hun derfor en garantiutløpstest hos NAF, som hun tok med seg til Tesla-verkstedet i Moss.

– Da sier de til meg at de ikke bryr seg om tredjeparts garantiutløpstester.

«Godkjennes» ikke

Hun trodde nesten ikke det hun hørte, og spurte på nytt. Svaret var det samme.

– De gjentok at tester fra tredjeparter ikke «godkjennes», var begrepet de brukte.

Hun spurte om å få avslaget skriftlig, men fikk ikke det.

Motor har spurt Tesla Norge om praksisen. De svarer ikke på spørsmål.

Det gjør imidlertid Forbrukerrådet, som reagerer.

– Det er åpenbart en trygghet for bileierne å få tester gjennomført av en uavhengig tredjepart. Merkeverkstedene bør ta testene på alvor, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen.

– Merkelig

Maria Ngo ønsket å få skiftet lykteglassene på nybilgarantien på venstre og høyre baklys, som begge har sprukket eller krakelert, på sin Tesla Model S.

Dette problemet har mange Tesla-eiere. De hevder kvaliteten på glassene er for dårlig. Men Maria Ngo fikk i stedet beskjed om at hun selv må betale. Prisen er ca. 10.000 kroner.

For NAF er det helt nytt at et merkeverksted ikke «godkjenner» tester fra tredjepart.

– Jeg synes dette er en merkelig holdning. NAFs tester skal være objektive, sier Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat.

Egne vurderinger

NAF erfarer imidlertid at flere merkeverksteder sier de vil legge NAF-testene til grunn, og gjøre sine egne vurderinger.

– Det er forståelig. Testene våre sier hva som er feil, ikke årsaken, sier Svennungsen.

Maria Ngo har fortalt om sin opplevelse på et Tesla-forum på Facebook. Der forteller flere at andre Tesla-verksteder aksepterer tredjepartstester. Ngo har nå sendt en forespørsel til et av Tesla-verkstedene i Oslo om å få dekket lykteskift.

– Jeg venter på tilbakemelding nå, forteller hun.

Oppdatert:
Fredag formiddag fikk Maria Ngo avslag også hos «Tesla Oslo-North» på Grorud i Oslo. Verkstedet nevnte ikke garantiutløpstesten, men skrev at sprekkene «er forårsaket av ytre påvirkning» og henviste til feil rengjøringsmidler.