DYRT: Det koster mye å lade hos de dyreste ladeoperatørene.

Store prisforskjeller:

Ladestasjonene seks–syv ganger dyrere enn hjemme

Lynlading på de dyre ladestasjonene koster seks til syv ganger mer enn hjemmelading.

Publisert

Mens strømprisene gradvis går nedover, er ladeprisene på ladestasjonene stabile og høye. Derfor er det mye å spare på å lade hjemme.

Motor har innhentet priser for lynlading hos de største operatørene og sammenlignet disse med strømprisene landet rundt, inkludert nettleie, avgifter og moms. Teslas priser er innhentet av Teslas eierklubb, TOCN.

Prisoversikten viser at man i Sør-Norge må kan lade hjemme for 1,29 til 1,47 kroner per kWt. I Midt-Norge og Nord-Norge er det enda billigere. Der koster det nå rundt 50 øre.

Se stor tabell lenger ned.

Tesla billigst

Forskjellene til ladestasjonene blir enorme. De dyreste ladeoperatørene tar over åtte kroner per kilowatt-time for å lynlade. Det er 6-7 ganger mer enn hjemmelading koster i Sør-Norge.

Det går et skille mellom Teslas ladestasjoner, Ishavsveien (som tilbyr lading i Troms og Finnmark), E.On og alle de andre.

Tesla og de to andre nevnte er mye billigere. Spesielt for Tesla-eiere som lader hos Tesla.

Likevel koster det også Tesla-eiere mye mer å lade på Teslas ladestasjoner enn hjemme. Teslas ladepriser har dessuten økt siden TOCN gjorde forrige prissjekk, i mars.

I gjennomsnitt har Teslas ladepriser økt med knappe syv prosent fra mars til mai, opplyser organisasjonskonsulent Roger Kolbu i TOCN.

Rundt 8 kr

Tesla differensierer prisene sine mellom stasjonene og etter tidspunkt på døgnet. Det er billigere å lade utenom rushtiden fra kl. 16–20 på ettermiddagen/kvelden.

Hos den rimeligste stasjonen (i Sandane) koster det ned mot 2,80 kr/kWt å lade, mens tilsvarende pris hos den dyreste stasjonen (den ene på Gol) er 4,60 kr/kWt.

Ikke-Teslaer kan lade på de fleste Tesla-stasjonene. Prisen er høyere, ca. 1,40 kroner dyrere per kilowatt-time, men fortsatt langt billigere enn hos de fleste andre operatørene.

De fleste av de dyreste ladeoperatørene har kuttet prisene med noen titalls øre per kilowatt-time siden sist vi sjekket ladeprisene, før påsken i mars.

Likevel ligger Eviny, Recharge, Kople, Circle K, Mer og Ionity på rundt åtte kr/kWt.

Det blir det penger av. Å fylle på 80 kWt koster dermed 6–700 kroner.

80 kWt fra hjemmeladeren koster nå til sammenligning rundt 40 kroner om du bor i Midt- eller Nord-Norge, og rundt 100-lappen dersom du bor i Sør-Norge.

PS.

Husk at strømprisene varierer kraftig. Prisene i denne artikkelen gjelder gjennomsnittsprisene tirsdag 30. mai. I slutten av uka kan prisene være helt annerledes. Vi skal ikke lenger tilbake enn i pinsehelgen, da strømprisen uten avgifter og nettleie i noen timer var på to øre per kWt.