SNØVÆR: Mye snø er ingen unnskyldning, heller ikke i Tromsø.

«Burde latt være»:

Parkeringsskilt var snø­dekket og sto høyt – fikk bot

I et forferdelig snøvær var parkeringsskiltet blitt helt tildekket av snø. Men denne unnskyldningen ville ikke det kommunale parkeringsselskapet godta. Dermed ble det bot.

Publisert

Bilføreren som i slutten av april i år parkerte utenfor Tromsøbadet i Tromsø, hevdet at parkeringsskiltet var plassert så høyt at hun heller ikke rakk opp for å børste av all snøen.

Men heller ikke det var en unnskyldning Tromsø offentlige parkering ville godta.

– De aller fleste voksne mennesker vil ved hjelp av en ordinær bilkost nå opp for å få børstet av skiltet, enten helt eller delvis, skriver parkeringsselskapet i et brev.

Kvinnen som kjørte den røde Toyotaen, fikk dermed 990 kroner i kontrollsanksjon for å ha parkert på handikapparkering, uten at hun hadde gyldig tillatelse.

To meter

Hun klaget på boten, men Tromsø offentlige parkering viser til at nederste del av skiltet er to meter over bakken, og dermed satt opp i tråd med reglene.

Kvinnen klaget til Parkeringsklagenemnda, som avgjør tvister mellom parkeringsselskap og bilførere. Hver sak behandles av tre medlemmer; en uavhengig representant, en representant fra parkeringsbransjen, og en representant fra Forbrukerrådet.

De to førstnevnte nemndsmedlemmene har i et ferskt vedtak gitt parkeringsselskapet i Tromsø medhold.

– Bilfører må ved enhver parkering sørge for å parkere i tråd med skilt på stedet. Aktsomhetsplikten til fører er streng. Det er ikke uvanlig at skilt tildekkes av snø på vinterstid, skriver flertallet i vedtaket, hvor kontrollsanksjonen på 990 kroner opprettholdes.

Ingen nåde

Forbrukerrådets representant ville at boten skulle annulleres, fordi skiltet sto høyt oppe, og fordi føreren ikke kunne bebreides.

Men flertallet i nemnda viste ingen nåde.

– Bilføreren burde eventuelt latt være å parkere på den aktuelle plassen, dersom hun var usikker på parkeringsreguleringen på stedet, skriver flertallet i vedtaket.