– VOLVO ER SVENSK: Administrerende direktør Jim Rowan er overhodet ikke i tvil.

Volvo-toppsjefen:

– Volvo ligger ikke etter Tesla ... og er ikke kinesisk

At Tesla skulle ha et forsprang på Volvo, rent teknisk? Aldri i verden, ifølge Jim Rowan.

Publisert Sist oppdatert

Volvos skotske konsernsjef var tydelig under en visitt til Göteborg denne uken, da Dagens Nyheter dristet seg til å slå fast at Tesla har ligget foran i løypa en stund. Det øret ville ikke Jim Rowan høre på:

– Det stemmer ikke. Det gjør de ikke, slo han fast.

Henvisninger til prosessorer og operativsystemer det tok Volvo noen år å matche, imponerte ikke Rowan – det er ingen avstand å snakke om, mener han.

– Ikke hvis man sammenlikner med vår neste generasjon av modeller, sier Volvo-sjefen.

Det handler om sikkerhet

Han vil gjerne snu seg litt kjappere i fremtiden, men ikke mye.

– Med den hastigheten vi beveger oss i nå, innfører vi ny teknikk og nye tankesett på en måte som er trygg og bærekraftig.

Rowan er også blant bil-toppsjefene som har vært veldig klarg på at det er helt uaktuelt å matche den amerikanske konkurrentens priser. Det kom frem under den nylige fremleggelsen av Volvos kvartalsrapport.

I stedet mener han at et par tradisjonelle Volvo-salgsfortrinn fortsatt teller i selskapets favør.

– Hvorfor skal vi bli med på en priskrig? Vi er et premiummerke med en egen kundekrets. Folk kjøper biler av forskjellige årsaker. Én av dem er sikkerhet. Og vi kan sikkerhet, sier Rowan.

Svensk selskap!

Den svenske journalisten klarer heller ikke å la være å spørre om noe mange av hans landsmenn – samt nordmenn – tenker på og diskuterer:

– Er Volvo et kinesisk selskap?

– Nei. Var vi amerikanske da Ford eide oss? Vi er børsregistrert i Sverige og retter oss etter det svenske lovverket, sier Jim Rowan.

PS: Rowan svarte også med ett ord – «nei» – på spørsmålet om det vil være færre ansatte i Volvo Cars i Sverige om fem år. Torsdag, noen få dager etter at intervjuet fant sted, kom nyheten om at Volvo sier opp 1300 ansatte der.