TIL SALGS: Renault vurderer å selge deler av aksjene i Nissan.
TIL SALGS: Renault vurderer å selge deler av aksjene i Nissan.

Sprekker alliansen?

Renault vil selge i Nissan for å satse på elbiler

Hvis du har noen titalls milliarder til overs, kan det være en idé å finne frem parløren og friske opp franske gloser. Renault leter etter kjøper til deler av sin aksjepost i Nissan.

Publisert

Den franske bilprodusenten Renault sitter på 43 prosent av aksjene i den japanske elbilpioneren. Og nå trenger franskmennene penger: Ironisk nok skal et Nissan-salg frigi midler til å trappe opp elbilsatsingen.

Det skriver Bloomberg fredag.

Renaults eierandel i Nissan er verdt omlag 68 milliarder kroner.

Penger er neppe nok

Men selv om du skulle ha tilstrekkelig med midler på sparekontoen, er det ikke sikkert Renault vil selge til akkurat deg. Franskmennene sonderer mulighetene for å selge uten å sprenge alliansen som de to selskapene og Mitsubishi har utgjort de 23 siste årene.

Det er allerede en litt komplisert eierstruktur mellom selskapene, ettersom Nissan eier 15 prosent av aksjene (riktignok uten stemmerett) i Renault. Derfor er trolig det trolig vanskeligere å finne riktig kjøper, enn å finne en som har kapital nok.

Ser mot Kina?

Renault er i ferd med å gjennomføre store endringer i selskapet, blant vurderer toppsjefen Luca de Meo å skille ut elbil-delen i et eget selskap – slik Ford har gjort.

Bloomberg referer anonyme kilder som sier at den kinesiske Volvo-eieren Geely kan være en mulig kjøper, ettersom de to selskapene har samarbeid i Sør-Korea og diskuterer muligheter i Kina.

Og apropos Nissan og franske forbindelser:

Fredag kom beskjeden om at fransk politi har utstedt arrestordre på den tidligere Nissan-sjefen Carlos Ghosn, som befinner seg i Libanon etter at han flyktet fra Japan i desember 2019 mens han var ute på kausjon. Arrestordren gjelder tvilsomme betalinger på til sammen 15 millioner euro mellom alliansen Renault-Nissan, ledet av Ghosn, og et selskap i Oman, opplyser franske myndigheter.

Les også: Nå har bil-legendens høyre hånd fått sin dom