EKS-SJEF: Carlos Ghosn var engang en av bilverdens mektigste ledere. Nå er hans nærmeste medarbeider dømt til betinget fengsel.

Dom i Nissan-saken:

Nå har bil-legendens høyre hånd fått sin dom

En japansk domstol dømte torsdag en av de tidligere Nissan-sjefene til en betinget fengselsstraff. Men den fallerte toppsjefen som flyktet fra Japan, er fortsatt på rømmen.

Publisert Sist oppdatert

Sagaen om Carlos Ghosn tok en ny vending med dommen i Tokyo.

Ghosn er regnet som den store arkitekten bak alliansen mellom Nissan, Renault og Mitsubishi – som tross utfordringer de siste årene er blant verdens største bilprodusenter. Men en novemberdag i 2018 ble han arrestert av japansk politi, halvannet år etter at han varslet sin avgang fra lederjobben i Nissan.

Ghosn var mistenkt for økonomiske misligheter, først og fremst forsøk på å gjemme unna kompensasjon på over 80 millioner dollar fra beskatning.

Hans nærmeste medarbeider, Greg Kelly, er mannen som nå har fått sin dom: en betinget dom på seks måneders fengsel. Det betyr at den 65 år gamle amerikaneren kan reise hjem til Tennessee, etter tre års fekting med japanske etterforskere.

Nissan-smell

Den betingede dommen vurderes som en fiasko for aktoratet i saken, selv om det er Ghosn selv som påtalemyndighetene har hatt blikket festet på – i tillegg til Nissan-konsernet.

Dommeren i saken rettet flengende kritikk mot Nissan og dømte selskapet til å betale en bot på over 15 millioner kroner, fordi Nissan nektet å opplyse om hvilken godtgjørelse Ghosn faktisk fikk.

Et av aktoratets nøkkelvitner har vært Toshiaki Ohnuma, som hadde ansvaret for Nissans utbetalinger til Ghosn. Han fikk tidlig rettslig immunitet fordi han samarbeidet med etterforskerne, men han ble kraftig kritisert av dommeren – som mente han fabrikkerte uttalelser til fordel for aktoratet, og slik forsøkte å flytte ansvaret over på Ghosn.

Tiltalen mot Kelly hadde en strafferamme på 15 år, og 99 prosent av saker innenfor dette området ender med fellende dom i japanske rettssaler.

Enkelte observatører har lenge kritisert japanske myndigheter for behandlingen av Kelly, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fuglen fløy

Ghosn har for lengst rømt fra Japan.

Ghosn ble smuglet ut av landet i en spektakulær operasjon lille nyttårsaften i 2019, da han var løslatt mot kausjon og egentlig befant seg i husarrest i den japanske hovedstaden.

Han oppholder seg nå i Libanon, et land som ikke har utleveringsavtale med Japan. Ghosn er født i Brasil, men har både libanesisk og fransk statsborgerskap.

Ghosn har ved gjentatte anledninger rettet bitende kritikk både mot japanske myndigheter og mot ledelsen i Nissan.