SUR BOT: Easypark ble ikke lett for Ove Bergfjord.

Ove blingset med sin nye bil:

Bitteliten taste­feil ble sur bot

Ove Bergfjord tastet bokstaven «C» i stedet for «E» da han skulle parkere. Det koster ham 660 sure kroner i bot, i tillegg til den rådyre parkeringen.

Publisert

– Dette er for dårlig, sier Ove Bergfjord oppgitt.

Forleden var mannen fra Næroset i Hedmark på Oslo-tur og parkerte i Vålerenga parkeringshus. Der registrerte han sin nye elbil Audi Q4 e-tron i parkeringsappen Easypark.

Men parkeringen ble alt annet enn easy – lett – for Bergfjord.

Da han kom tilbake få timer senere, hadde han fått en lapp under den ene vindusviskeren, med 660 kroner i kontrollsanksjon. Eller bot, som folk flest kaller det.

Aimo Park, som parkeringsselskapet heter, hadde ilagt ham bota fordi det ikke er en gyldig elektronisk registrering av at avgiften er betalt.

Anbefalte klage

Joda, Bergfjord hadde betalt. Hele 230 kroner kostet det for å stå parkert i tre timer og 50 minutter.

Problemet var bare at han hadde tastet «CD 84223» i stedet for «ED 84223».

BOTA: 660 kroner, takk.

Bokstaven «E» var altså byttet ut med bokstaven «C».

Bergfjord klaget, og håpet at han ville slippe boten for feiltastingen.

Han fattet håp da han snakket med en ifølge Bergfjord imøtekommende medarbeider hos Easypark. I det skriftlige svaret fra samme selskap ble han forklart at Easypark er et teknologiselskap som bare leverer appløsningen, og at han må klage til parkeringsselskapet som har ilagt boten.

Men de skrev også:

– Dersom du får avslag på klagen, kan du sende oss en ny henvendelse for en ny vurdering av saken din. Dette ønsker vi å bidra med, ettersom det kun er én feil i din elektroniske registrering.

Nye satser i 2022

Fra 1. januar kom det nye satser for kontrollsanksjon som ilegges når private selskapers vilkår for parkering ikke er fulgt, for eksempel at man har stått over tiden.

Disse satsene vil gjelde for de neste fem årene:

  • Kontrollsanksjon for overtredelse av vilkårene for parkering: 660 kroner. Dette er den mest brukte satsen, og gjelder hvis du ikke har betalt for å parkere, eller har stått over tiden. Samme sats gjelder dersom du ikke har elbil og står parkert på ladeplass for elbiler.
  • Kontrollsanksjon for overtredelse av dokumentasjonsplikt for tidsbegrenset gratisparkering og overtredelse av reservert parkering til kunde, besøkende eller gjest: 330 kroner.
  • Kontrollsanksjon for overtredelse av vilkårene på plass reservert for forflytningshemmende med parkeringstillatelse: 990 kroner.
  • Kommunene ilegger parkeringsgebyr, som er det korrekte begrepet når du har brutt forskriften om offentlig parkering. Å bryte forskriften er eksempelvis å parkere slik at du er til hinder på en sykkelvei, eller for nært et kryss. Gebyret er da på 900 kroner.

890 kroner

Tre uker senere har Bergfjord ikke hørt et pip fra noen.

For å unngå ytterligere utgifter har han betalt bota på 660 kroner, i tillegg til selve parkeringen på 230 kroner – til sammen 890 kroner.

Og, parkeringsklagenemnda gir lite håp om ettergivelse av bota.

– Hovedregelen er at fører er ansvarlig for å taste inn korrekt informasjon, herunder kjennemerke, skriver Parkeringsklagenemnda på sine sider.

Ikke nådige

Nemnda er et samarbeid mellom parkeringsbransjen og Forbrukerrådet. I en av sine prinsippavgjørelser er de enda tydeligere:

Da en annen bilist gjorde samme feil, og tastet én bokstav feil, var nemnda ikke nådige.

– Alle feiltastinger, uavhengig av hvor stor feilen er, anses som feil registrering.

Ove Bergfjord rister oppgitt på hodet. Nå håper han at andre er nøye på å taste riktig. Det vil i hvert fall han være.

PS: CD-skilt kan for øvrig ikke brukes av oss nordmenn. CD-serien er forbeholdt diplomatene i Norge. CD 84-serien er imidlertid en av de få ledige. Ungarn har 83-serien, mens Venezuela har 86-serien. Både 84 og 85-serien er ledige.