1,12 l på 100 mil:

Fikk hevet kjøpet på grunn av høyt oljeforbruk

Golfen brukte mer enn dobbelt så mye olje som den skulle.

Publisert

Det høye oljeforbruket ble avdekket da bilen var hos merkeverksted. Måling av oljeforbruket viste at den syv år gamle Volkswagen Golfen brukte 1,12 liter olje per 1000 kilometer.

Det er over dobbelt så mye som Volkswagen mener en slik bil skal bruke.

– Volkswagens verdier sier at alt over 0,5 liter per 1000 kilometer er for mye, skriver merkeverkstedet i en rapport.

Dyr reparasjon

En kvinne fra Telemark kjøpte Golfen halvannet år før det store oljeforbruket ble avdekket. Hun betalte da 127.000 kroner for bilen.

Reparasjon viser seg å være svært kostbart. Merkeverkstedet mener det billigste er å bytte komplett motor, i stedet for å skifte komponenter – som blir mye mer jobb.

Motorskifte koster hele 98.0000 kroner, ifølge merkeverkstedet.

Dokumentert

Eieren av bilen klaget til bruktbilfirmaet hvor bilen ble kjøpt. Disse avslo å dekke reparasjonen, fordi de mente det ble reklamert for sent. Dermed klaget eieren til forbrukermyndighetene.

Nå har Forbrukerklageutvalget konkludert. De mener det er dokumentert at oljeforbruket var høyt, og at det høye oljeforbruket ikke var mulig å oppdage før det ble avdekket – halvannet år etter at bilen ble kjøpt.

Får heve

Forbrukerklageutvalget viser til at det er en iboende svakhet ved motoren, som gradvis utvikler seg.

Forbrukerklageutvalget har derfor vedtatt at bruktbilfirmaet må ta tilbake bilen, og refundere kjøpesummen, minus et såkalt nyttefradrag – fordi kvinnen som kjøpte bilen i lengre perioder har kunnet bruke bilen normalt.

Høyt oljeforbruk på Volkswagens biler har de siste årene vært en gjenganger. I fjor fortalte Motor om Golfen til Jonas Lehn-Pedersen, som brukte fem ganger så mye olje som det bilprodusenten sier er normalt.

Jeg må fylle olje like ofte som man fyller bensin, sa Lehn-Pedersen til Motor.