BMW X5: Simen Alfredsen kjøpte denne BMWen i fjor vår.

Simen kjøpte EU-godkjent bil:

Merkeverksted fant feil for 184.000 kr etter EU-kontroll

Før salget hadde bilforhandleren BMWen på EU-kontroll hos et «samarbeidende verksted». Etter at Simen Alfredsen overtok bilen, avdekket et merkeverksted feil og mangler for 184.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg stusser på hvordan de fikk godkjent denne bilen, sier bilkjøperen selv, Simen Alfredsen på Senja i Troms.

Her er historien om et bilkjøp som endte med at det ble hevet av tingretten, fordi det ble funnet det retten mener er omfattende feil og mangler – selv om bilen altså hadde vært på EU-kontroll.

– Mange bilkjøpere tror at hvis bilen er EU-godkjent, kan de forvente at den er i god stand. Men denne saken viser at det ikke behøver å være slik, sier Sondre Leiros, advokaten til Simen Alfredsen.

BMW X5

Vi spoler til begynnelsen:

16. mai i fjor kjøpte Alfredsen en 10 år gammel BMW X5 for 350.000 kroner av bilforhandleren T.A Auto på Jæren. Bilforhandleren garanterte at bilen ville bli godkjent i EU-kontroll før han fikk bilen.

Før overleveringen ble bilen derfor sendt til et verksted som bilforhandleren samarbeider med.

Der ble bilen godkjent, kun med et par anmerkninger som ikke ble utbedret, ifølge tingrettsdommen.

Det skulle imidlertid vise seg at bilen hadde langt flere feil og mangler.

184.000 kr

Alfredsen kjøpte bilen usett. Allerede på vei hjem etter overleveringen merket han at det var noe galt med bilen. Han sendte bilen på to forskjellige verksteder, blant annet til merkeverkstedet Sulland.

Sulland fant feil og mangler som det totalt vil koste 184.000 kroner å reparere.

– Ifølge de sakkyndige var flere av punktene forhold som ikke måtte anmerkes i en EU-kontroll, men som kunne vært påpekt, sier bilkjøperens advokat Sondre Leiros.

Bilforhandleren erkjenner feilene på bilen, men de mener feilene ikke utgjør en kjøpsrettslig mangel, ifølge tingrettsdommen.

Feilene og manglene

Tingretten er imidlertid uenige med bilforhandleren. Nord-Troms og Senja tingrett har dømt bilforhandleren til å heve kjøpet. Det innebærer at bilforhandleren må ta tilbake bilen og refundere hele kjøpesummen på 350.000 kroner til Alfredsen.

I tillegg har tingretten dømt bilforhandleren til å erstatte utgiftene som han hadde for å få dokumentert feilene og manglene.

Tingretten mener mange av feilene og manglene som ble funnet, er påregnelige på en eldre bruktbil, men ikke alle.

Disse feilene og manglene gjør at kjøperen skal få heve kjøpet, ifølge tingretten:

  • Feil på automatgirkasse.
  • Feil på fordelergirkasse.
  • Feil på casterstag foran.
  • Feil på styreenheter for aktiv styring og nøkkelløs betjening.
  • Feil på EGR-ventilen.
  • Slakk i splines på fremre mellomaksel.
  • Defekt baklykt.

Utbedring av disse forholdene koster 74.000 kroner, ifølge merkeverkstedet som gikk gjennom bilen.

– Lønnsomt

Bilforhandleren vurderer nå å anke.

– T.A Auto er uenige i dommen. Jeg mener hevingsterskelen er lagt for lavt, sier bilforhandlerens advokat Sondre Antonsen.

Bilkjøperens advokat, Sondre Leiros hos Advokatene Leiros & Olsen, mener denne saken viser at det kan være lønnsomt for bilkjøpere å få tatt en grundig undersøkelse etter overtakelse, dersom man hører ulyder eller merker at noe kan være feil.

– Risiko

Leiros påpeker at feil og mangler som oppdages innen seks måneder, ifølge forbrukerkjøpsloven skal anses som at de var der på kjøpstidspunktet.

– Det er selvsagt en risiko for at man ikke får dekket kostnader for feilsøking. Men denne saken viser at det var viktig å undersøke bilen.

Simen Alfredsen selv tør ikke juble ennå.

– Ankefristen har jo ikke gått ut. Men jeg synes dommen er riktig.