FENGER FÆRRE: Elbil sto høyere på folks ønskelister for et halvt års siden.

Undersøkelse:

Klart færre vil ha elbil

Elbilinteressen synker. NAF mener avgiftene har skylda.

Publisert

I en fersk undersøkelse sier 42 prosent at deres neste bil vil bli en elbil. For et halvt år siden var dette tallet 54 prosent.

– Regjeringen må stoppe avgiftsveksten for elbiler om de vil ha folk med seg, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Han forstår godt at interessen er lavere nå.

– Fra nyttår har regjeringen innført moms og nye avgifter på kjøp, og økt bompengene og omregistreringsavgiften på elbiler, sier Braadland.

I 2022 var hvert tredje bilkjøp en elbil, når man ser på bruktbilkjøp og nybilkjøp samlet. Det var en økning fra 26 prosent året før.

– Spørsmålet nå er om denne veksten vil være like høy i 2023. Med den synkende interessen som folk oppgir, så kan mye tyde på at svaret på dette spørsmålet blir nei, sier Braadland.

Undersøkelsen viser også at elbilinteressen varierer etter hvor i landet folk bor. I storbyområdene vil én av to kjøpe elbil neste gang. Utenfor byene svarer litt under én av tre det samme.

  • I NAFs Elbilmonitor svarte 1203 personer blant annet på spørsmål om hva slags bil de skal ha neste gang de kjøper bil. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2023. 351 av respondentene oppgir å disponere elbil fra før, mens 299 av dem sier de ikke har bil. Resten har bil med forbrenningsmotor, inkludert ladbar hybrid.
  • I 2022 var fire av fem nybilkjøp en elbil, mens rundt hver sjette bruktbil var en elbil (kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV).

I saken under kan du lese mer om tall fra undersøkelsen.