IKKE KJØRBAR: BMW X5 2012-modell.

BMW med masse feil:

Kjøpte på tvangssalg – sjekket ikke bilen

Bruktbilforhandleren kjøpte bilen på tvangssalg, og droppet å sjekke den før de solgte den videre. Det ga trøbbel – og en kostbar advokatregning.

Publisert Sist oppdatert
BMW-KJØPER: Simen Alfredsen.

For dermed fikk kjøperen av BMWen, Simen Alfredsen fra Senja i Troms, en bil med overraskende mange feil og mangler.

Alfredsen kjøpte den 10 år gamle BMW X5 usett for 350.000 kroner. Allerede på veien hjem etter kjøpet, merket han at noe var galt med bilen.

I etterkant fant et merkeverksted feil og mangler som det vil koste totalt 184.000 kroner å reparere.

Bilen var i en så dårlig stand at Alfredsen ikke kunne bruke den.

Medhold

I tingretten fikk Simen Alfredsen medhold i at kjøpet skal heves. Bilfirmaet anket, men også lagmannsretten har gitt bilkjøperen medhold.

I dommen fra Hålogaland lagmannsrett kommer det frem at bruktbilforhandleren T.A Auto på Jæren kjøpte inn BMWen på tvangssalg uten at de sjekket bilens tilstand, slik de normalt gjør med andre biler de kjøper inn.

Etter innkjøpet på tvangssalg ble bilen solgt videre til Alfredsen, som skulle få den overlevert etter at den var blitt EU-godkjent. EU-kontrollen ble tatt på et bilverksted som bruktbilfirmaet samarbeider med.

Aktsomhetsplikt

Lagmannsretten mener bruktbilfirmaet har brutt aktsomhetsplikten.

– Det dreier seg om flere til dels alvorlige feil med flere av bilens sentrale funksjoner, som girkasse, firehjulstrekk, fordelingsgirkasse, styring, aksling og bremser. Feilene utgjør et betydelig omfang, skriver lagmannsretten.

Retten viser til at mange av feilene ville blitt avdekket dersom bruktbilfirmaet hadde sjekket bilen mer enn bare å sende den på EU-kontroll.

Overrasket

Lagmannsretten har dømt bruktbilfirmaet til å betale tilbake kjøpesummen til Alfredsen, og dekke hans sakskostnader på 445.000 kroner.

Simen Alfredsen er glad for dommen. Hans advokat, Sondre Leiros, sier han er overrasket over at bruktbilfirmaet selger en bil uten å undersøke den nærmere.

– Man bør forvente at de undersøker bilen før de selger den til en kunde, sier Leiros.