BEDRE TIDER: Husker du da alle syntes dette var sjokkerende høyt?
BEDRE TIDER: Husker du da alle syntes dette var sjokkerende høyt?

Penger å spare?

Her er Konkurranse­tilsynets råd til drivstoff­kunder

Prisen på drivstoff skrus opp to ganger i uken. Nå har Konkurransetilsynet kartlagt det nye mønsteret i prisendringene.

Publisert Sist oppdatert

I mange år var prisene på bensin og diesel lavest mandag og torsdag morgen. Dette mønsteret er nå brutt, men prisene går fortsatt i sykluser.

Konkurransetilsynet og drivstoffpriser

  • Frem til 2017 var det et fast mønster at drivstoffkjedene økte prisene hver mandag og torsdag.
  • I desember 2017 begynte Circle K og YX å løfte prisene på de dagene de oppdaterte veiledende pumpepriser på sine nettsider.
  • Konkurransetilsynet fikk høsten 2020 Circle K AS og YX Norge AS til å forplikte seg til å slutte med å publisere listepriser for drivstoff på nettsidene sine. Det var tilsynets vurdering at publisering av listepriser på nettsidene fungerte som et signal til konkurrentene om når og til hvilket nivå prisene skulle økes, og at denne typen atferd kunne utgjøre et ulovlig samarbeid.
  • Konkurransetilsynet har siden 2016 hatt en særskilt markedsovervåkning av drivstoffmarkedet, som blant annet innebærer at aktørene må sende inn prisdata to ganger i året. De fire største kjedene er også pålagt en særskilt opplysningsplikt for foretakssammenslutninger.

Kilde: Konkurransetilsynet

Det er som oftest to prisløft i løpet av en uke, og da økes prisene over hele landet i løpet av samme dag hos alle de store kjedene. Mellom løftene blir prisene gradvis satt ned.

– Hver tredje eller fjerde dag

– Prisøkningene ser ut til å skje hver tredje eller fjerde dag. De første løftene på hverdager skjer typisk rundt klokken 10, mens det skjer noe tidligere på morgenen i helgene. Prisene er på sitt laveste rett før denne prisstigningen skjer, men også i timene etterpå, før alle stasjoner har fulgt etter og også økt sine priser, sier seniorrådgiver Stig Torje Bjugn i Konkurransetilsynet.

Derfor er det svært viktig for bilistene å følge med på prisbildet og unngå å fylle tanken når pumpeprisen er på det høyeste, er rådet fra Konkurransetilsynet.

Må følge med lokalt

Det er relativt mye å spare på å være en bevisst forbruker. Prisene varierer gjerne med opp mot 3 kroner per liter fra topp til bunn mange steder, og i perioder kan forskjellen være mer enn dette.

– For kunden er det er lurt å følge med over tid i de områdene man gjerne kjører mye. Da kan man danne seg et inntrykk av hva som er et lavt prisnivå i sitt eget lokalområde, sier Marita Skjæveland, nestleder i avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet.

– Samtidig kan det være vanskelig i disse tider med stadig nye prisrekorder å vurdere hva som er lav pris. Vi ønsker derfor å prøve å gi kundene noen flere holdepunkter som kan hjelpe dem med å være prisbevisste. At det stort sett går tre eller fire dager mellom prisløftene, er særlig interessant for bilistene å merke seg, sier Skjæveland.

(©NTB)