OLJETØRST: Illustrasjonsfoto av Audi A6 Allroad fra 2020.

Fikk heve kjøpet:

Godkjent Audi drakk olje

Audien hadde nettopp vært på service og blitt EU-godkjent. Likevel hadde den et oljeforbruk på det dobbelte av det normale.

Publisert

Kjøperen av en åtte år gammel Audi Allroad fikk sjokk da hun oppdaget hvor mye olje bruktbilen hennes drakk.

Bilen hadde nemlig vært på 90.000 km-service bare to måneder før kjøpet. Samtidig ble den også EU-godkjent.

Men bare en måned etter kjøpet måtte hun fylle på mer olje.

– Da fylte jeg på olje til maksimumsnivå. Men etter en måned var det på nytt tomt, skrev den kvinnelige kjøperen i et brev til den private selgeren av bilen. 

Motor har fått innsyn i brevet via forbrukermyndighetene.

190.000 kr

Bilen ble kjøpt for 211.000 kroner, og i salgskontrakten sto det at bilen var i god stand. Serviceprogrammet skal ha vært fulgt.

Men en oljeforbruksmåling foretatt av merkeverkstedet Møller Bil, viste at Audien bruker én liter olje per 1000 kilometer. Det er mer enn dobbelt så mye som fabrikken mener er normalt.

Når motoren er i orden, skal det ikke være nødvendig å fylle på olje mellom servicene. Men bare på knappe to måneder måtte kjøperen av Audien fylle på til sammen 2,75 liter olje ved fire forskjellige anledninger.

Merkeverkstedet skriver i en uttalelse at det er en mekanisk feil på motoren eller turboen som er årsaken til det høye oljeforbruket. 

Motoren må demonteres og kontrolleres for slitasje og årsak til det høye oljeforbruket, anbefaler verkstedet. Trolig må motoren skiftes, og det koster ca. 190.000 kroner.

Solgt videre

Selgeren av bilen hevder det ikke var høyt oljeforbruk da han eide bilen. Men han er ikke blitt trodd av forbrukermyndighetene.

Ifølge et vedtak fra Forbrukerklageutvalget må selgeren ta tilbake bilen og refundere kjøpesummen på 211.000 kroner. 

Forbrukerklageutvalget mener bilen er i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen kunne forvente.

Da Motor sjekker i kjøretøysregisteret til Statens vegvesen, viser det seg at selgeren har tatt bilen tilbake og deretter solgt den gjennom Nettbil til en bruktbilforhandler i Trøndelag.

Kjøperen av Audien er ikke den eneste som har slitt med høyt oljeforbruk. Les også denne saken: