OLJE: Motorolje måles med peilepinne.

Bilkjøp hevet:

Bilen brukte dobbelt så mye olje som den skulle

Det gikk med altfor mye olje i Audien. Dermed ble kjøpet hevet.

Publisert

Bare en uke etter kjøpet av en syv år gammel Audi Q5, lyste varsellampen for lavt oljenivå. Kjøperen, en mann fra Østfold, fikk bilen undersøkt på ikke-merkeverksted i utlandet hvor han var på tur.

De konkluderte med at motoren var skadet og burde demonteres.

Hjemme i Norge fikk mannen undersøkt bilen på et merkeverksted, som konkluderte med at både motoren og andre deler på bilen må byttes.

Møller-verkstedet anslo reparasjonskostnaden til minst 200.000 kroner. Men fordi det kan være også andre feil og mangler, kan det godt blir enda mer, påpekte verkstedet i en rapport.

Får heve

Kontrollmålinger som ble utført, viste at bilen brukte 0,98 liter olje per 1000 kilometer. Det er det dobbelte av det som bilen maksimalt skal bruke.

– Bilen bruker unormalt mye olje, skrev merkeverkstedet, som i systemet sitt kunne se at også tidligere har bilen hatt et høyt oljeforbruk.

Det mener kjøperen han ikke fikk informasjon om, da han kjøpte bilen av en annen privatperson fra Oslo. Han klaget derfor til forbrukermyndighetene.

«Vesentlig dårligere stand»

Kjøperen ga 234.000 kroner for bilen. Nå har Forbrukerklageutvalget vedtatt at han skal få heve kjøpet, og få alle pengene sine tilbake.

– Bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Den private selgeren hevder han ikke visste om det høye oljeforbruket.