FIRE STJERNER: Peugeot E-3008 fikk ikke full pott i Euro NCAPs siste kollisjonstest.Foto: EURO NCAP
Euro NCAP-test:
Flere nye modeller får ikke toppscore
Lenge har det vært forventet at nye bilmodeller får fem stjerner i Euro NCAPs-kollisjonstester. Sånn er det ikke lenger, og assistentsystemene får skylda.
I den nyeste Euro NCAP-krasjtesten ble 16 ulike bilmodeller kontrollert. Det ble delt ut fem poeng til åtte av dem, fire poeng til sju – og én modell fikk tre.
Mange av bilene selges i Norge, men ikke alle.
Euro NCAP sier at en tendens over de senere årene er at bilene har blitt tyngre, de siste ti årene har snittvekten økt med 100 kilo.
Årsaken skal være SUV-enes stadig økende popularitet, tillegg til inntoget av elbilen.
For å se hvordan dette påvirker utfallet av en kollisjon innførte Euro NCAP det som kalles mobil progressiv deformasjonsbarriere (MPDB) i 2020.
MPDB er en bevegelig barriere som brukes for å simulere en frontkollisjon med en typisk mellomstor familiebil (1400 kilo). Testkjøretøyet og MPDB-en kjøres begge i 50 kilometer i timen og plasseres med 50 prosent overlapp.
TOPPSCORE: Teslas modeller pleier å gjøre det bra kollisjonstester, det gjorde også den oppgraderte Model 3.Foto: EURO NCAP
Euro NCAP mener innføringen av MPDB har gjort det mulig å vurdere ikke bare kjøretøyets beskyttelse av egne passasjerer, men også hvor aggressivt det er mot andre biler på veien.
Selv om de 16 bilene som ble testet i denne runden presterte godt når det gjelder beskyttelse av egne passasjerer, viste MPDB-testresultatene at noen av dem potensielt kan være betydelig mer skadelige for passasjerene i andre biler ved en frontkollisjon.
Som Audi Q5, en mellomstor SUV med en testvekt på 2245 kg. Den ble vurdert til å ha dårlig kompatibilitet ved kollisjon med et møtende kjøretøy. Analysen viste at Audi Q5 ville være for aggressiv overfor en annen bil i en frontkollisjon, med enkelte deler av bilens frontstruktur som viste seg å være spesielt lite tilgivende.
Annonse
Fire fem stjerners til Norge
Den nye Volkswagen Tayron, også det en mellomstor SUV, ble trukket for dårlig kollisjonskompatibilitet.
Dette er mer av akademisk interesse for norske bilkunder, da bilene ikke forhandles her.
Av bilene som selges i Norge fikk MGS5 EV, Tesla Model 3, Voyah Courage og Kia EV3 med sikkerhetspakke fem stjerner.
FEM: Kinesiske Voyah Courage fikk fem stjerner.Foto: EURO NCAP
Renault 4 E-tech, Ford Tourneo Custom, Kia EV3 (uten sikkerhetspakke), Opel Grandland, Peugeot 3008 og 5008, og Volkswagen Transporter fikk fire stjerner.
Tre stjerner gikk til en modell som ikke selges i Norge, Dacia Bigster.
Førerassistentsystemene
Noe av årsaken til at Peugeotene ikke fikk fem stjerner er at bilene har «et indirekte system for førerovervåking som standard, som oppdager tretthet hos føreren, men ikke distraksjon».
Ikke overraskende blir det mye av det samme med Opel Grandland, som er bygget på samme lest som 3008 og 5008
For Renault 4 E-tech er det også samme problemstillingen, noe som gjør at førerassistentsystemet trekker ned.
LIK R5: I likhet med broren Renault 5 E-tech fikk Renault 4 e-tech fire stjerner i testen.Foto: EURO NCAP
I det hele tatt er det førerassistentsystemene som er med på senke modellene fra fem til fire stjerner, hvor et gjennomgående tema er oppmerksomhetsvarsling, som Euro NCAP finner for dårlig.
Det samme skjedde med bilen som ble kåret til årets bil, Renault 5, tidligere i år. Da mente Norges representant i årets bil-juryen, Fred Magne Skillebæk, at dette er problem som ligger hos Euro NCAP:
– Skal man få fem stjerner i dag, må man implementere så mye dyrt utstyr i bilene at man knapt får solgt dem. Dette er tema hos alle bilprodusentene. Euro NCAP og bilbransjen går i ulike retninger, og det er på tide å stille spørsmål ved Euro NCAP, sier Skillebæk.