KONFLIKT: Europeiske undersøkelser mener å ha bevis for at kinesiske myndigheter støtter hjemlig bilproduksjon på ulovlig vis.

Nærmer seg handelskrig:

Undersøkelse: Byd har mottatt enorme subsidier 

EU-kommisjonen har tidligere sagt at de har bevis for at kinesiske myndigheter gir landets bilprodusenter store subsidier, nå kommer det enda mer bensin på bålet. 

Publisert Sist oppdatert

Den kinesiske bilprodusenten Byd har mottatt 3,4 milliarder euro, tilsvarende 39,6 milliarder kroner, i direkte støtte fra kinesiske myndigheter, ifølge tyske Kiel Institute for the World Economy, melder Automotive News.

Støtten var på 2,6 milliarder kroner i 2020, og hadde økt til 24,4 milliarder i 2022.

I tillegg skal selskapet ha dratt nytte av støtte fra lokale batteriprodusenter og andre rabatter.

I starten av mars sa EU-kommisjonen at de hadde bevis for at at kinesiske myndigheter subsidierer elbil-eksporten til Europa gjennom «direkte overføringer av midler» og andre mekanismer.

Dette bryter med internasjonale handelsregler.

Stor vekst

Subsidiene  «har latt kinesiske firmaer skalere opp raskt, dominere det kinesiske markedet og legge til rette for økende ekspansjon til EU-markedene, mener det tyske instituttet.

Byd har ikke svart på Automotive News' henvendelser.

BYD, og andre kinesiske produsenter som Nio og Geely, ekspanderer nå i Europa etter å ha vokst i Kina. 

Mens vestlige produsenter, inkludert Tesla og Volkswagen, taper markedsandeler i en voldsom priskrig i elbilmarkedet Kina.

Venter tiltak i juli

Det tyske instituttet har funnet at nær sagt alle Kinas børsnoterte selskaper mottok direkte utdelinger i 2022. Det inkluderer også vind-, sol- og jernbaneselskaper. Industristøtten i Kina skal være «minst tre til fire» ganger høyere enn i store EU- og OECD-land.

EU-kommisjonens har sagt at de allerede fra juli kan sette i gang straffetiltak mot kinesiske selskap som har hatt det de kaller en «urettferdig fordel.»

Kinesiske myndigheter har kalt de mulige tiltakene for proteksjonisme, og sier de kinesiske bilprodusentene vinner markedsandeler fordi produktene deres er bedre.