BLIR BILLIGERE: Lading, både hjemme, på hytta, eller som her - på en offentlig tilgjengelig ladeplass.

Slik blir ladeprisene:

Sjokkprisene på lading er snart historie

Nå blir det mye billigere å lade elbilene, både hjemme, på hytta og langs veiene. – Vi har det verste bak oss, sier kraftanalytiker.

Publisert

Etter lang tid med rekordhøye strømpriser og dermed rekorddyr elbillading, er kraftprisene nå mye lavere – og lavere skal de bli.

– Faren for ekstreme strømpriser er nærmest eliminert, sier Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker og analysesjef i Volue insight, til Motor.

I fjor var gjennomsnittlig kraftpris uten avgifter og påslag på 1,94 kroner i tariffområdet Oslo/Østlandet, ifølge strømbørsen Nord Pool.

I desember var kraftprisen oppe i hele 2,69 kroner.

I fjor høst fryktet mange eksperter astronomiske kraftpriser på 5–10 kroner per kilowatt-time på de kaldeste vinterdagene. Men nå er faren for det altså nesten helt sikkert over.

Pekepinn

Nasdaqs strømbørs for sikringskontrakter til profesjonelle krafthandlere viser at kraftprisen for hele januar måned skal ned i 1,50 kroner/kWt.

I de kommende kvartalene vil prisene ligge på langt under 2 kr/kWt, mens de i 2024, 2025 og i 2026 gravis vil synke ned mot og under 1 krone/kWt, ifølge en omregning VG gjorde fra euro til norske kroner forrige uke.

Disse prisene gir en pekepinn på spotprisene til forbrukerne.

Se tabell lenger ned.

Vind og temperatur

– Kraftprisen til forbrukerne for hele 2023 vil trolig bli på like over 1 krone/kWt, sier Reier Lilleholt til Motor.

Men prisene er og vil fortsatt være såpass høye at husholdningene får strømstøtte, også på sommeren. Husholdningene får strømstøtte når den gjennomsnittlige spotprisen er over 70 øre per kWt.

– Dessuten vil prisene svinge både avhengig av vind, spesielt nede i Europa, og temperatur, sier kraftanalytikeren.

Stadig flere ladeoperatører setter ladeprisene sine etter den aktuelle kraftprisen. Lavere kraftpriser fremover vil derfor også føre til langt lavere ladepriser, både hjemme, på hytta og langs veiene.

(Husk at prisene er annerledes i de andre kraftregionene).

Sårbart

Strømprisene er nært knyttet opp mot gassprisene. Til tross for at Russland struper tilgangen av russisk gass, har mildværet i Europa og alternativer til russisk gass gjort at gassprisene nå er lavere enn før Russland begynte å stramme inn eksporten sin.

Men til Dagens Næringsliv understreker kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt at det kan komme overraskelser som man nå ikke ser.

– Europa er fortsatt sårbare. Hvis det skulle skje nye sabotasjer på viktig infrastruktur som på gassledningen som ble sprengt i Østersjøen, vil vi ha en helt ny situasjon, sier han.