I ARBEID IGJEN: Skoda startet opp igjen bilproduksjonen søndag.
I ARBEID IGJEN: Skoda startet opp igjen bilproduksjonen søndag.

Rammet av databrikke-krisen:

Skoda lager biler igjen etter 14 dagers stans

Etter en 14 dagers nedstengning på grunn av mangel på databrikker, startet Skoda opp igjen produksjonen ved sine fabrikker søndag.

Publisert Sist oppdatert

Skoda varslet tidlig i oktober at selskapet ville «redusere produksjonen ved sine fabrikker eller kanskje stanse fullstendig» fra 18. oktober.

Det er mangelen på databrikker som har ført til dramatiske konsekvenser for Volkswagens tsjekkiske bilstolthet.

En talsperson for Skoda varsler søndag om noe bedre utsikter, melders Reuters.

– Jeg kan bekrefte at arbeidet blir gjenopptatt på de fleste av Skodas produksjonslinjer etter en to ukers pause, med oppstart for nattskiftet som går på kl 22.00, sier talspersonen Kamila Biddle.

Sammenslutningen av tsjekkiske bilprodusenter anslår at databrikke-krisen vil bety rundt 250.000 færre produserte biler enn i et normalår, noe som betyr 75 milliarder kroner i tapt omsetning.

Skoda er et svært populært merke i Norge, ikke minst har forventningene og etterspørselen etter den nye elbilen Enyaq vært stor. Databrikke-mangelen har bare ytterligere forsinket leveringene i bilen, ikke minst firehjulstrekkeren som er den mest populære varianten.

Databrikke-mangelen rammer bilprodusenter over hele verden. Like før helgen varslet Volkswagen-konsernet, som Skoda inngår i, at de venter en nedgang på 12 prosent i overskuddet i tredje kvartal.

Volkswagen anslår at konsernet vil gå inn i 2022 med et leveringsetterslep på om lag 500.000 biler.