– BARE Å ENDRE LOVEN: Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, tror det vil gå greit å gjennomføre elbilmomsen. I bakgrunnen SV-leder Audun Lysbakken.

Regnskap Norge:

Mener elbil-moms vil kreve lovendring

Det lar seg ikke gjøre innen dagens lov å innføre moms på bare de dyre elbilene, mener organisasjonen Regnskap Norge. – Dette er ikke noe problem, svarer SV.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene og SV er i revidert nasjonalbudsjett blitt enige om å innføre moms for elbiler som koster mer enn 500.000 kroner. Rimeligere elbiler slipper moms, og dette fritaket skal beholdes fram til 2025.

Det er ikke mulig å innføre en slik løsning innenfor dagens lovverk, ifølge organisasjonen Regnskap Norge. Det er bransjeforening for autoriserte regnskapsførere.

Administrerende direktør Rune Aale-Hansen kaller løsningen «håpløs».

– Det finnes ingen hybride løsninger hvor én og samme vare eller tjeneste både er unntatt eller fritatt, og samtidig momspliktig. Det er enten eller, sier Aale-Hansen.

Foreslo først tilskuddsordning

I utgangspunktet foreslo regjeringspartiene en annen modell. Det skulle innføres moms for alle elbiler, men man kunne få momsen dekket gjennom et tilskudd for biler opp til 500.000 kroner.

SV var lite fornøyd med denne løsningen. I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fikk partiet gjennomslag for å legge om. Nå innføres i stedet et bunnfradrag for biler opp til 500.000 kroner.

Finanspolitisk talsperson i SV Kari Elisabeth Kaski er lite bekymret for at det skal være lovteknisk plundrete å innføre. Det har ikke kommet signaler fra Finansdepartementet om at det skal være hindringer i veien for en totrinnsmodell, ifølge Kaski. Men skulle det komme, er det ikke noe problem:

– Da endrer vi bare loven, sier hun – og får støtte av Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen:

– Nei, det er et bunnfradrag i momsen. Kjøper man elbil for 600.000, så blir det moms bare på de siste 100.000, sier han.

– Store endringer

Regnskap Norge mener derimot det må utvikles nye regler og veiledninger, samt at det må kontrolleres av reglene følges. Aale-Hansen avviser at løsningen gir økt forutsigbarhet.

– Her er det snakk om store endringer i merverdiavgiftslovgivningen og rundt prinsippene for å beregne moms. Ordningen med bunnfradrag er helt ny, og ingen har det klart for seg hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier han.

(©NTB)