POLESTAR: Midt blant brukte Jaguarer står fire nye Polestar 4, tre gulfargede og én hvit.

Polestar 4:

Disse bilene er helt ubrukt – nå vrakes de

Hos bilopphuggeren i Røyken står fire splitter nye Polestar 4. Bilene er ikke kjørt en eneste meter, og det kommer heller aldri til å skje. Nå vrakes de.

Publisert Sist oppdatert

– Bilene kan ikke gjenbrukes, bekrefter Kristin Fjeld, kommunikasjonssjef for Polestar i Norge.

Dermed blir disse bilene kun miljøsanert.

– Da fjerner vi lovpålagt og farlig avfall, som batterier, kvikksølv, olje og lignende, sier daglig leder Anders Greftegreff i bildelingsfirmaet Bil1Din.

Splitter nye

Tidligere i vår skrev Motor om at 130 nyere Jaguar I-Pace vrakes, fordi fremdriftsbatteriene er brannfarlige. Midt blant Jaguarene på Røyken utenfor Oslo står også fire splitter nye Polestar 4, tre gullfargede og én hvit.

Observante lesere lurte på hva de fire Polestarene gjorde der, på jordet til bilopphuggeriet.

– Dette er pre-produksjonsbiler som har vært brukt til visning på anleggene våre, forteller Kristin Fjeld i Polestar Norge.

Men hvorfor vrakes de? Hvorfor kan de ikke selges til kunder? Hvorfor kan ikke bildelene gjenbrukes? De ser jo ut som helt vanlige biler, som kundene har kunnet se på, sette seg inn i og vurdere.

Destruerer

Fjeld forteller at de ikke er kjørbare.

– Polestar jobber regelmessig med prototyper og testbiler som i henhold til lover og regler ikke kan benyttes utenfor selskapet, eller selges til allmennheten, etter bruk. Vi samarbeider derfor med aktører innen bilopphuggerier i aktuelle regioner for å destruere og, der det er mulig, resirkulere denne type kjøretøyer på riktig måte.

I RØD SIRKEL: De fire Polestarene står midt blant Jaguarene.

– Så bilene kan ikke gjenbrukes?

– De kan ikke gjenbrukes, nei.

Fjeld sier bilene heller ikke har typegodkjenning, og at de ikke er tilkoblet det hun kalles «back end»-systemer.

Kun miljøsanering

Bildelingsfirmaene har blitt flinke til å gjenbruke så mye som mulig på biler som sendes til vraking. Men med Polestars begrensninger er det lite som kan gjenbrukes på de fire Polestarene.

– Her blir det ikke gjenbruk, men miljøsanering av alt som er lovpålagt å gjøre, sier Greftegreff hos Bil1Din.

Motor har spurt de to største aktørene innen bildemontering, Bil1Din og Grønvolds Bil-Demontering på Hedemarken, om hvor uvanlig Polestars praksis er. 

Begge firmaene opplyser til Motor at det, så vidt de vet, ikke er noen andre bilprodusenter som sender visningsbiler til vraking på denne måten.

Gjenbruk?

Motor har spurt Polestar om de kan lage visningsbiler som senere kan selges som brukte biler, eller som i det minste kan gjenbrukes?

Kristin Fjeld i Polestar svarer ikke på spørsmålet, men hun påpeker at de fire Polestar 4-modellene som står blant Jaguarene i Røyken er såkalte «før-pre-produksjonsbiler», altså fra hakket i forkant av pre-produksjonsbiler. Polestar selv kaller dette «tooling trial-biler».

Etter publisering ønsker Polestar å presisere at Polestar vanligvis ikke stiller ut såkalte  «tooling trial-biler»  i lokalene sine.

- Men i dette tilfellet gjorde vi det for å gi kundene et godt innblikk i hvordan bilen vil se ut og føles på et mye tidligere tidspunkt enn om vi hadde venter på produksjonsbiler, opplyser Kristin Fjeld hos Polestar Norge.