JAKTER PÅ WIENERKNEKKEN: Simen Vatne har smakt seg gjennom wienerutvalget hos de ulike bensinstasjonene.

Den store bensinstasjonstesten:

Én pølse er helt suveren – «ville kjørt hit bare for den»

Etter å ha saumfart bensinstasjonene for den perfekte wienerpølseknekken, er det åpenbart at en enkel rett ikke er like enkel å lage.

Publisert Sist oppdatert

Motor tester bensinstasjonmaten

  • Mange skal ut på veiene de neste ukene, og kjører du langt eller med bilen full av barn, kan det bli behov for mat underveis. Derfor har Motor testet mat og drikke hos bensinstasjoner, sammen med matprofil og kokebokforfatter Simen Vatne.
  • Vatne har smakt seg gjennom boller, pølser, hamburgere og kaffe, slik at dere kan stoppe der maten og fasilitetene er best! 
  • Testene er gjennomført med utgangspunkt i strekningene E6 og rv. 3 gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen, begge hovedfartsårer med stor trafikk mellom Oslo og Trondheim.
  • I dag: pølser! Se også kaffetesten, hamburgertesten, bolletesten 

– Den store tabben mange bensin­stasjoner gjør, er å la pølsa ligge for lenge i vannbad. En god wiener må selvfølgelig ha en perfekt knekk, og den mister du om pølsene ligger for lenge, sier kokebok­forfatter Simen Vatne.

Han har tatt turen ut på veien sammen med Motor, for å finne ut av hvordan mattilbudet er hos de ulike bensinstasjons­kjedene. 

Vatne jobber fulltid med matformidling og brenner for norske råvarer. I tillegg er han tidligere Masterchef-deltaker, har egne matprodukter i butikkhyllene og et matprogram i sosiale medier.

TESTSJEFEN: Simen Vatne i sving.

Nå har han jaktet på god wienerknekk, og finner raskt ut at det er store variasjoner i både smak og pris hos de ulike bensin­stasjonene.

Vil ha mye smak og frisk farge

Foruten knekken forventer Simen at wienerpølsene har god røyksmak, nok salt og en rødlig farge på kjøttet.

– Wiener er en enkel rett, men det må være riktig hvis det skal være godt. Jeg vil kjenne mye smak og se at den er frisk i fargen. Den skal ikke være blass, sier han.

I tillegg må lompa eller brødet være ferskt, og det bør være et godt utvalg av topping. Ketchup og sennep er standardtilbehør, men Simen foretrekker ulike typer innenfor disse. Det er uansett pølsa som er viktigst, og det var spesielt én som utmerka seg i vår test.

– Vinneren av testen var virkelig suveren – både på smak og pris, sier Vatne.

Dyrt betyr ikke god kvalitet

Noen av pølsene i testen bærer preg av å ha ligget litt for lenge i vannbadet. Esso/Deli de Luca oppgir til oss at pølsene ligger fremme mellom to og fire timer, avhengig av type. 

Her påvirker både skinn, fettinnhold og størrelse på pølsa liggetiden. Det samme påvirker pølsenes tid i pølsedisken hos Circle K, som opererer med en til tre timer. Hos Best får de ligge fremme i opptil fire timer, mens YX opererer med en time for wienerpølsene.

– Det ligger i konseptet vårt at vi skal smøre og steke ofte og lite for å tilby ferskest mulig mat gjennom hele døgnet. Produktene har forskjellig liggetid, og den varierer mellom 2 og 12 timer, forteller Hæge Vagle, markedssjef i St1, som driver Shell-stasjonene.

Også på kvitteringene vises store forskjeller mellom bensinstasjonenes wienerpølser. 

Den billigste kosta 15 kroner, og ble også testens vinner. Den dyreste kosta over dobbelt så mye, med en prislapp på 39 kroner.

– Det er klart og tydelig at det ikke er noen sammenheng mellom pris og kvalitet på pølsa, sier Simen.

Circle K Dombås: terningkast 5

– Her har de alt på stell, sier Simen.

WIENER I LOMPE: Har wienerpølsa på Circle K Dombås en god knekk?

Wienerpølsa fra Stabburet føyer seg inn i rekken av god mat på Circle K Dombås. Pølsemåltidet leverer på god røyksmak, fin farge og den viktige knekken.

– Den var overraskende god. Det er bra mat, så her kan du trygt stoppe innom når du kjører over Dovrefjell.

Pris: 29 kroner

Esso/Deli de Luca Brumunddal: terningkast 3

En pølse i lompe blir servert hos det som er en kombinasjon av Esso og Deli de Luca i Brumunddal. 

DYR PØLSEMORO: Hos Esso/Deli de Luca i Brumunddal koster en wiener i lompe nesten 50 kroner.

Bensinstasjonen er stor og fin, og den ligner på en diner.

– Denne smaker i alle fall wiener, sier Simen, om første smak på pølsa fra Leiv Vidar.

God røyksmak og knekk gjør at wieneren funker bra, men den kunne med fordel hatt enda mer av både smak og farge, mener han. Pølsa er ikke dårlig, men ligger an til en plassering midt på treet. Prisen er heller ikke med på å løfte måltidet.

– Det er en ganske drøy pris for en halvgod wiener. Den forsvarer ikke en totalsum på 46 kroner inkludert lompe, sier Simen bestemt.

Pris: 39 kroner for pølse og 7 kroner for lompe

YX Vågå: terningkast 1

– Se på den pølsa. Den er både mindre og tynnere enn de andre pølsene jeg har spist, sier Simen, da han får servert YX Vågås wiener i lompe.

En wiener fra Stabburet, som er gråblek i fargen, har lite salt og ingen røyksmak.

– En dårlig pølse på alle måter. Det er ikke noe mer å si om den saken, sier Vatne.

Her er det bare å komme seg videre.

Pris: 22 kroner

Best Lom: terningkast 2

I pølsedisken hos Best i Lom var det ingen wienerpølser igjen. Simen velger seg derfor en bacongrill i brød – som han pleier å like godt. 

IKKE BEST PÅ BACONGRILL: Best i Lom var utsolgt for wienerpølse, og på menyen stod derfor bacongrill. Den imponerte ikke Simen Vatne.

Det er Stabburet som har produsert pølsa.

– Oi, den var ikke fersk, sier han etter første tygg.

Pølsa var ikke varm nok, baconet ikke sprøtt og brødet var heller ikke varmet på. Det ble med andre ord ingen innertier.

– Nå er ikke dette en wiener, så det blir litt dumt å sammenligne med de andre pølsene, men jeg har jo spist ei baconpølse før. Denne var lunken, hadde seigt bacon og klabber seg på tunga. Jeg merket at den hadde ligget i disken en stund, sier Vatne.

En baconpølse er også dyrere enn en enkel wiener, så her er det heller ikke rettferdig å sammenligne, men prisen er likevel verdt å merke seg, mener han.

– Det er en ganske stiv pris, spesielt når de tar ekstra for pølsebrødet, avslutter Simen.

Pris: 62 kroner for pølse og 7 kroner for brød

Shell Espa/Bolleland: terningkast 6

– Jeg ville kjørt hit bare for wienerpølsa, utbryter Simen.

PØLSE I BOLLELAND: Wienerpølsa hos Shell på Espa overrasket stort.

Han trodde det var bollene som skulle få størst oppmerksomhet på testens stopp i Bolleland, men den gang ei. Pølsene var i en klasse for seg, mener han.

– De var veldig, veldig gode. Pølse er noe jeg ofte velger når jeg blir sulten på biltur, og jeg har smakt mange dårlige versjoner. Smak og kvalitet er viktig for meg, sier Simen.

Prisen er heller ikke til å komme utenom, for på Espa finner vi nemlig testens billigste wienerpølse.

– Pølsa er et kupp, for den er skikkelig god. Det er billig, og du kjenner at det er ordentlig kvalitet. Den har utrolig mye smak.

Godt røkt pølse, med god knekk og en veldig fin farge. Det er altså ikke bollene som lokker Vatne til Bolleland neste gang.

Og hemmeligheten bak de gode pølsene? Kanskje er det at de har en høy kjøttprosent og kommer fra det norske pølsemakeriet Åkeberg Skoglunn.

Pris: 15 kroner

Shell Alvdal: terningkast 4+

– Den ser ganske bra ut, sier Vatne om wienerpølsa han får over disken på Shell i Alvdal.

SER BRA UT: Wienerpølsa på Shell i Alvdal så bra ut før smakstesten.

Men smaker den like bra som den ser ut? Ikke helt, mener han.

– Dette er en helt grei pølse. Den har fin farge, men litt lite salt og den kunne også gjerne hatt mer røyksmak. Den er god, men den når ikke helt opp blant testens beste.

Muligens har wienerpølsa fra Orkla også ligget en stund, for den knekker ikke helt som den skal. I tillegg er prislappen høy nok.

Pris: 39 kroner

Slik utførte vi testen

Motors testpanel tok turen langs E6 nordover fra Oslo, via Espa og opp Gudbrandsdalen med et par avstikkere til Vågå og Lom, og så langs Rv. 3 gjennom Østerdalen.

Her vurderte vi mat og kaffe, hygiene, toalettforhold, ventetid og spiseplasser.

En stasjon fra hver kjede løftes frem i vurderingen, og to Shell-stasjoner er med på grunn av Bollelands posisjon. Stikkprøver er gjort på stasjoner på Shell Brumunddal, Cricle K Lillehammer og YX Vinstra.