LUKTEN AV NYSTEKT BOLLE: Simen Vatne synes det er viktig at det lukter nystekt bolle når han kommer inn døra på bensinstasjonen. Her tar han en ekstra sniff av Espa-bollen.

Den store bensinstasjonstesten:

Er det bare Bolleland som bolle kan?

Espa-bollene er berømte for å være «verdens beste» boller. Det sier de også selv. Men er det egentlig Bolleland som har den beste hvetebaksten? Vi har testet bensinstasjonenes utvalg av boller.

Publisert Sist oppdatert

Motor tester bensinstasjonmaten

  • Mange skal ut på veiene de neste ukene, og kjører du langt eller med bilen full av barn, kan det bli behov for mat underveis. Derfor har Motor testet mat og drikke hos bensinstasjoner, sammen med matprofil og kokebokforfatter Simen Vatne.
  • Vatne har smakt seg gjennom boller, pølser, hamburgere og kaffe, slik at dere kan stoppe der maten og fasilitetene er best! 
  • Testene er gjennomført med utgangspunkt i strekningene E6 og rv. 3 gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen, begge hovedfartsårer med stor trafikk mellom Oslo og Trondheim.
  • Her: boller! Les også: burgertest, pølsetest, kaffetest

Det er ikke uten grunn at Shell-stasjonen langs E6 på Espa kalles for Bolleland. Gjennom året plukker folk med seg over to millioner boller fra disken her – for øvrig fra et utvalg med ti ulike varianter.

– Det store spørsmålet er jo om det faktisk er sant som de sier, at de virkelig har verdens beste boller, sier kokebokforfatter Simen Vatne.

BOLLETESTEREN: Simen Vatne tester bolleutvalget på bensinstasjonene.

Har testet bensinstasjonsmaten

Simen jobber fulltid med matformidling, er tidligere Masterchef-deltaker, har sitt eget matprogram og en egen produktserie. Har brenner for norske råvarer, og nå har han vært ute på veien sammen med Motor for å vurdere bensinstasjonenes utvalg av mat og kaffe.

● Les kaffetesten her! 
● Les pølsetesten her!
● Les hamburgertesten her!

Fra før har han ikke spesielt god erfaring med bakverket hos de norske bensinstasjonskjedene, og håper derfor på en overraskelse når han sjekker ut bollediskene langs veien.

– Bensinstasjonsbollene har en tendens til å bli litt tørre, og noen kleber seg litt i munnen, sier Simen.

En god bolle har tre viktige faktorer mener han. Den skal være fersk, luftig og saftig. Og om den i tillegg lukter godt, så er bollen helt perfekt.

– Er den ikke fersk, så er den heller ikke god. Det bør lukte nystekt bolle når du går inn døra på bensinstasjonen, sier Simen.

Pris betyr ikke kvalitet

Bolleprisene på bensinstasjonene varierer mellom 15 og 21 kroner i vår test. Stasjonen Best solgte den billigste, mens Circle K hadde den dyreste bollen. 

I tillegg har flere av kjedene forskjellige pakkepriser, og disse varierer stort i både antall og pris.

– Generelt er det store forskjeller på matprisene hos de ulike bensinstasjons­kjedene, så det gjelder å følge med. Pris betyr ikke alltid kvalitet, forteller Simen.

Circle K Dombås: terningkast: 5

– Her var det mye sjokolade, og det er bra, sier Simen umiddelbart.

DOMBÅS OVERRASKET: På Circle K Dombås ble Simen overrasket over sjokoladebollen.

Vår testperson begir seg ut på smakingen av sjokoladebollen på Circle K Dombås, og den faller raskt i smak.

– Fersk, luftig og saftig. Bittelitt tørr, men ikke for mye. Den var god, og jeg ville kjøpt den igjen, konkluderer han.

Det er verdt å nevne at Circle K har ferskhetsgaranti. Det betyr at om du kjøper en bolle som ikke står til forventningene, kan du si ifra til betjeningen.

Produsent: Läntmannen Unibake

Pris: 21 kroner 

Esso/Deli de Luca Brumunddal: terningkast: 2

Det er ikke langt på dag når Simen entrer det som minner litt om en amerikansk diner i Brumunddal. Det er kombinasjonen av Esso og Deli de Luca, og i bolledisken ligger det tre slappe og skrukkete boller.

TRE SLAPPE BOLLER: De tre bollene som var igjen hos Esso/Deli de Luca i Brumunddal, var slappe og skrukkete.

– Det var ikke store utvalget, bemerker han, og bestiller seg en klassisk sjokoladebolle.

Bollen er nok luftig, men spesielt fersk virker den ikke. Pluss for hyggelig betjening, og noe trekk på hygiene for manglende bruk av hansker.

– Og smaken på sjokoladebollen, den er helt ok.

Produsent: Bakehuset i Norge

Pris: 20 kroner

YX Vågå: terningkast 2

YX i Vågå ser ut til å være en slags veikro, og Simen setter seg ned med sjokoladebollen på en slitt skinnsofa.

KNASER I MUNNEN: Bollen som blir servert på YX i Vågå, var ingen høydare. – En bolle skal ikke knase, sier Simen Vatne.

– Jeg vet ikke helt hva det er de har gjort med denne bollen, sier han raskt etter første tygg.

Det knaser i munnen.

– Det skal ikke knase i munnen når man spiser bolle. Denne er tørr.

Simen har smakt nok, for dette var ingen vellykket bolle. Det er likevel verdt å nevne at den ikke var like tørr som en annen YX-bolle i en stikkprøve vi tok på Vinstra.

Produsent: Baxt

Pris: 18 kroner

Best Lom: terningkast: 4+

– Jeg kan fortsatt kjenne lunken, så denne bollen er i alle fall fersk, sier en spent Simen.

LUNKEN BOLLE: En kaffe og en rimelig fersk bolle på Best i Lom. En lunken bolle er et godt tegn, mener vår testperson.

Han tar imot en sjokoladebolle på den lille bensinstasjonen Best i Lom – kun et steinkast unna selveste Bakeriet i Lom. Mon tro om bakverket på Best kan måle seg med håndverksbaksten hos naboen?

– Jeg ser at den er veldig luftig. Den er ikke tørr, men den er heller ikke saftig, fortsetter vår testmann.

Konklusjonen er at bollen slett ikke er verst!

– Den er kjempegod, men når ikke helt opp i toppen. Jeg gir den en sterk firer.

Produsent: Läntmannen Unibake

Pris: 15 kroner

Shell Espa/Bolleland: terningkast 6

– Her er servicen virkelig på topp. Jeg merker at de er genuint opptatt av å levere et godt produkt, utbryter Simen på Shell Espa.

I BOLLELAND: Shell på Espa påstår selv at de har verdens beste boller.
TESTKLARE: To varianter, for å sjekke om de egentlig er så spesielle.

Her vurderer han det rikholdige utvalget, for det er en bollevariant for enhver smak. Det er et stort pluss, mener Simen, og går selv for både sjokoladebolle og dronningbolle.

– Folk har forskjellige preferanser, så det er viktig at utvalget er greit. Her måtte jeg nesten velge to typer, sier han.

Så til det store spørsmålet; er bollene på Espa «verdens beste»?

– Du merker faktisk at de er annerledes, og de er virkelig gode. Dronningbollen er i alle fall ingen klassisk bensinstasjons­bolle, den var utrolig god på smak, sier han.

Sjokoladebollen krysser også av på kriteriene, og Vatne lurer på om de virkelig er hjemmelaget – for slik smaker det, faktisk.

En av Bolleland-gründerne kan så fortelle oss at bolledeigen lages hos bakeriet Bakers i Oslo. Til Espa kommer de som fryste emner, hvor de blant annet heves og stekes.

Produsent: Bakers

Pris: 19 kroner

Shell Alvdal: terningkast 6

På Shell i Alvdal* får Simen også problemer med å bestemme seg.

LOT SEG FRISTE: På Shell i Alvdal gikk Simen Vatne for både sjokoladebolle og Shell-bollen, fordi det var for fristende i bolledisken.

– Se på dem da, jeg blir ordentlig fristet her, sier Vatne foran bolledisken.

Det ender med en sjokoladebolle og en Shell-bolle med vaniljekrem, sjokolade og melis. Sjokoladebollen er saftig og luftig, men har litt for lite sjokolade for Simens smak.

– Det er dumt med lite sjokolade i en sjokoladebolle, men ellers er den veldig god, sier han og begir seg ut på smakingen av bollen han har gledet seg mest til:

– Shell-bollen smaker mye, og den er veldig saftig og fersk. Den var god, og helt på høyde med Bolleland.

Produsent: Läntmannen Unibake

Pris: 20 kroner

* Bollelands unike posisjon i segmentet har gjort at vi har valgt å ta med ytterligere en Shell-stasjon i testen.

Slik utførte vi testen:

Motors testpanel tok turen langs E6 nordover fra Oslo, via Espa og opp Gudbrandsdalen med et par avstikkere til Vågå og Lom, og så langs rv. 3 gjennom Østerdalen.

Her vurderte vi mat og kaffe, hygiene, toalettforhold, ventetid og spiseplasser.

En stasjon fra hver kjede løftes frem i vurderingen, og to Shell-stasjoner er med på grunn av Bollelands posisjon. Stikkprøver er gjort på stasjoner på Shell Brumunddal, Circle K Lillehammer og YX Vinstra.