SPERRET BRO: Demonstranter som sympatiserer med lastebilsjåførenes sak – å slippe koronarestriksjoner – på Ambassador Bridge, mellom Detroit og Windsor.
SPERRET BRO: Demonstranter som sympatiserer med lastebilsjåførenes sak – å slippe koronarestriksjoner – på Ambassador Bridge, mellom Detroit og Windsor.

Koronaprotester:

Toyota og Ford stenger fabrikker i Canada

Bilprodusentene Toyota og Ford har måttet stenge fabrikker i Canada på grunn av mangel på deler, delvis forårsaket av en koronaprotest som hindrer grensehandel med USA.

Publisert

Ford opplyste sent onsdag at selskapets motorfabrikk i Windsor har måttet stenge på grunn av mangel på deler, mens en fabrikk i Oakville har måttet redusere virksomheten.

Selskapet tilskriver utviklingen koronaprotesten som lastebilsjåfører står bak i Canadas hovedstad Ottawa og på Ambassador Bridge mellom Detroit i USA og Windsor i Canada, der 25 prosent av Canadas handel passerer.

– Forstyrrelsen på Detroit–Windsor-broen skader kunder, bilfabrikkansatte, forsyningsledd, lokalsamfunn og selskaper på begge sider av grensen, står det i en uttalelse fra Ford.

– Vi håper denne situasjonen blir løst raskt, fordi den kan få omfattende innvirkning på bilprodusenter i USA og Canada, uttaler selskapet videre.

Senere kom Toyota med en tilsvarende kunngjøring, der selskapets talsmann Scott Vazin varslet at produksjonen stanses ved tre fabrikker i Canada ut resten av uken. Toyota nevner ikke koronaprotesten spesifikt, men viser til problemer med tilgang på deler, pandemirelaterte utfordringer – og værsituasjonen.

I over ti dager har hundrevis av parkerte lastebiler delvis blokkert sentrum av Ottawa, mens demonstrasjonen på Ambassador Bridge har pågått de siste dagene. Demonstrantene nekter å flytte seg før alle koronarestriksjoner og vaksinepåbud er opphevet.

(©NTB)