SKJOLDER: På A-stolpen ser man tydelige skjolder etter vann inne i Golfen til Katinka Nilsen (innfelt).

Vannlekkasje:

– Det var nesten konstant vått i bilen

Allerede dagen etter at Katinka Nilsen kjøpte bruktbil, oppdaget hun at den tok inn vann.

Publisert
BILKJØPER: Katinka Nilsen.

– Det har vært ille, sier Katinka Nilsen i Drammen.

I fjor sommer kjøpte hun en fem år gammel Volkswagen Golf av en bilforhandler i Trøndelag for 185.000 kroner. Bilforhandleren markedsførte bilen som en «flott» bil som skulle være «godt vedlikeholdt» og med «full servicehistorikk».

Men allerede dagen etter overtakelsen, da bilen skulle vaskes, oppdaget Nilsen vanninntrengning ved høyre bakdør – og bilen ble levert til en merkeforhandler for utbedring.

Problemene var imidlertid ikke over.

Lekkasjer flere steder

På løpende bånd oppdaget Katinka Nilsen flere vannlekkasjer. Først ved venstre bakdør, senere langs den ene A-stolpen, og i taket både ved den ene solskjermen og ved håndtaket over den ene døren.

Igjen ble lekkasjene forsøkt utbedret, men forgjeves – og Nilsen krevde å få heve kjøpet.

– Det var nesten konstant vått på gulvet i bilen, forteller hun.

– Man forventer ikke at det skal komme så mye vann inn i en bil, sier Nils Kristian Nilsen, faren til Katinka. 

Han har hjulpet henne med reklamasjonen, og det som endte med en rettssak mot bilforhandleren – da Katinka Nilsen krevde å få heve kjøpet, og få tilbake pengene sine.

– Skumle skader

SKJOLDER: Slik så det ut flere steder i taket på bilen.

Bilforhandleren Autotal på Oppdal var uenig i kravet om å heve kjøpet, blant annet fordi de mener det ikke er beviser for at det nå er lekkasjer. Men i Trøndelag tingrett har Katinka Nilsen fått medhold.

Servicelederen hos merkeforhandleren som har forsøkt å utbedre lekkasjene, bekreftet i retten at bilen fortsatt lekker.

– Det foreligger en betydelig risiko for følgeskader etter vannlekkasjer, både i form av råte og vond lukt, og at vannet kan trenge inn i ledningsnettet og påføre skader der, forklarte servicelederen i retten.

Han understreket at slike senskader kan være skumle.

– Jeg ville selv vært bekymret for å kjøpe en bil med slik historikk, sa han, ifølge tingrettsdommen.

Fått penger

Tingretten viser til at bilforhandleren brukte lang tid på å svare på reklamasjonene fra Katinka Nilsen, og at bilforhandleren ikke har benyttet seg av muligheter for å tette lekkasjene.

Når Motor ringer Katinka Nilsen og faren hennes, forteller de at de allerede har fått pengene bilforhandleren ble dømt til å betale. Bilforhandleren har dessuten lagt ut bilen for salg igjen.

Når Motor sjekker annonsen, er den uten opplysninger om at salget til Nilsen ble hevet etter en rettslig dom.

– Tett og fin nå

VANNTEST: Etter en vanntest utført av merkeforhandler, dryppet det vann fra A-stolpen, hvor trekket for anledningen var demontert.

Daglig leder Per Inge Maridal i Autotal lover imidlertid at ny kjøper vil få vite at de har tatt bilen tilbake, og bakgrunnen for det.

– Er manglene som var grunnlaget for hevingen av kjøpet, nå utbedret?

– Da vi fikk bilen tilbake, fant vi raskt ut av det. Vi fant lekkasjen og har reparert. Bilen er tett og fin nå, sier Maridal, før han sier:

– Det var aldri meningen å selge en bil med lekkasje. Men det ble ikke påvist noen lekkasje i NAF-testen som ble gjort, og vi merket selv ikke noe før salget.

I en påfølgende epost understreker han at det er gjort en «omfattende vanntest» av bilen før de har lagt den ut for salg igjen.