FRISTER MANGE: Mustang Mach-E – kanskje enda mer fristende med et lån som kan synes å være svært gunstig.

Får sterk kritikk for rentepraksis:

Slik forledes Mustang-kundene med feil rente

Ford og Santander får kundene sine til å tro at de får fast billånsrente til 1,99 prosent i tre år. Først etter at ny bil er bestilt, får kundene vite at lånet har en flytende rente, som er høyere.

Publisert Sist oppdatert

– Det er svært uheldig at det gis misvisende informasjon, sier Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet.

Hun mener kundene blir villedet.

Ford og Santander Consumer Bank erkjenner at de bør formulere seg annerledes. Les lenger ned hva bilprodusenten og forbrukslånbanken nå gjør.

Flere kunder frykter likevel høyere renter enn det de ble forespeilet da de kjøpte Mustang Mach-E med lån.

Forvirring

På Facebook-gruppa for eiere av populære Ford Mustang Mach-E hersker det full forvirring om kundene tror de har inngått fastrenteavtale eller en avtale om flytende rente.

Innleggene kom etter at kunder som har lånefinansiert bilkjøpet hos Ford Credit, i forrige uke fikk meldinger om renteøkninger.

Renteøkningen kom overraskende på mange av kundene.

– Lånet ble markedsført av forhandler som fastrente. Da jeg kjøpte bilen, spurte jeg ekstra om det for å være sikker på at jeg forsto rett, forteller en av Mustang-kundene, som har lånefinansiert bilen.

Motor har gjennomført et kjøp av en ny Ford Mustang Mach-E, for å avdekke hvilken informasjon vi får.

OVERSKRIFTEN: Klar tale om rentesatsen.
MINDRE SKRIFT LENGER NED: Også her får man et tydelig inntrykk av fastrente. Først senere i bestillingsprosessen nevnes flytende rente.

Gjennom bestillingsprosessen får vi vite at vi tilbys en «subsidiert rente på 1,99 prosent i 36 måneder, som deretter justeres til gjeldende markedsrente».

– Dette kan tolkes som at det er fastrente på 1,99 prosent i tre år, sier jurist Caroline Skarderud.

Først etter at bilen er bestilt, og vi klikker videre for å fylle ut lånesøknaden, får vi vite at renten er flytende – og ikke fast.

– Det er svært uheldig at det gis misvisende informasjon i bestillingsprosessen, sier Skarderud.

– Kan kreve fastrente

Forbrukerrådet mener kunder som har tatt opp lån, kan kunne kreve å få beholde renten på 1,99 prosent i tre år.

– Et så sentralt vilkår må komme tydelig frem i bestillingsprosessen. Når det ikke gjør det, kan det spørres om hva forbrukeren egentlig har bundet seg til. Ved tvil om tolkningen av et avtalevilkår i en slik standardavtale, skal vilkåret tolkes til fordel for forbruker, sier Skarderud.

En billånsrente på 1,99 prosent de kommende tre årene vil trolig være svært mye bedre enn en flytende rente. Rentenivået i Norge er på full fart oppover.

Beklager

Lånefinansieringstilbudet leveres i fellesskap fra Ford Credit og Santander Consumer Bank. Kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Santander skriver i en e-post til Motor at de og Ford beklager.

– Vi er enig i at bestillingsprosessen med fordel kunne vært formulert tydeligere. Vi vil derfor endre teksten, slik at det kommer tydelig fram fra start at det er snakk om flytende rente, skriver Pedersen i en epost til Motor.

Han svarer på vegne av både banken og Ford. Han påpeker også at både i søknads- og signeringsprosessen og i låneavtalen fremkommer det at det er flytende rente, og ikke fast.

– Men hvorfor forsøker dere på denne måten å lure kundene?

– Det forsøker vi selvsagt ikke. Men vi erkjenner at dette kunne vært formulert tydeligere.

Anbefaler å klage

Forbrukerrådet anbefaler nå de som allerede er kunder, å klage på renteøkningen, fordi de kan være lovet en fastrente på 1,99 prosent i tre år. Når de ikke frem hos Ford eller Santander, kan de klage videre til Finansklagenemnda.

Ifølge innlegg på Facebook-gruppa til Mustang-eiere har hundrevis av kunder klaget etter at brev om renteøkning gikk ut. Ingen forteller at de har fått medhold i kravet om fastrente.