TO, IKKE FEM: Sakkestad Bil skrev at bilen har fem års garanti. Men den hadde bare to.

Bilkjøperen fikk sjokk:

«Kun to års garanti. Det stemmer vel ikke?»

Elbilen ble annonsert og solgt med lovnad om nybilgaranti i 60 måneder. Men det skulle vise seg at bilen bare hadde 24 måneders garanti.

Publisert

I juli i fjor kjøpte en mann fra Østfold en Citroën fra en bilforhandler på Vestlandet for 465.000 kroner. Bilen ble annonsert med 60 måneders nybilgaranti, og den var førstegangsregistrert fem måneder tidligere, i februar i fjor.

Sjokket var derfor stort for kjøperen da han tre uker etter bilhandelen kom over informasjon om at nybilgarantien går ut allerede to år etter datoen for førstegangsregistrering, i februar 2024.

– Jeg finner kun to års garanti på bilen. Går garantien ut 1. februar 2024? Det stemmer vel ikke, spurte bilkjøperen i en melding til bilforhandleren.

Tingretten uenig

Men det skulle vise seg å stemme.

Bilforhandler Sakkestad Bil i Haugesund selger bruktimporterte biler. Disse bilene har som hovedregel to års fabrikkgaranti, også den Citroën Space Tourer som østlendingen kjøpte.

Bilforhandleren påpeker imidlertid at elbilen har åtte års batterigaranti, og at reklamasjonsretten på fem år også gjelder.

Men tingretten er ikke enig i at det er nok.

– Klart avvik

Kjøperen krevde å få heve kjøpet. Da saken ble behandlet i forliksrådet, fikk bilforhandleren medhold. Men i Haugaland og Sunnhordland tingrett har kjøperen fått fullt medhold.

I en dom mot bilforhandleren, skriver tingretten at det både i salgsannonsen og kjøpekontrakten står at bilen skal ha fem års nybilgaranti.

– Dermed er det et klart avvik mellom det som ble avtalt og det som ble levert. Kjøper står uten tvil vesentlig svakere med en 24 måneder nybilgaranti enn en fem-årig nybilgaranti. Dette utgjør en vesentlig og betydelig ulempe for kjøperen, skriver tingretten.

Tingretten har derfor dømt bilforhandleren til å ta tilbake bilen, og refundere hele kjøpesummen på 465.000 kroner.

Taus

Motor har spurt daglig leder og eier av Sakkestad Bil, Rune Sakkestad, hva han synes om dommen i tingretten, og om han anker.

Han skriver i en tekstmelding at han er på ferie, og han har valgt å ikke svare på spørsmål.