STARTER AV SEG SELV: Ekteparet Karlsen med sin Opel Zafira som ved to anledninger startet opp helt av seg selv.

«En skrekkelig opplevelse!»

– Bilen vår startet helt av seg selv – to ganger

Eieren av en eldre flerbruksbil var inne og handlet da bilen startet av seg selv og prøvde å kjøre av gårde. – Slike hendelser er ekstremt sjeldne, men jeg har sett biler starte av seg selv, sier Audun Bergerud i NAF.

Publisert Sist oppdatert

Et ektepar i Saltnes utenfor Fredrikstad, eiere av en Opel Zafira diesel med manuell girkasse fra 2005, var tidligere ute for en svært skremmende hendelse sist uke, da bilen deres begynte å leve sitt eget liv.

– Kona mi hadde vært inne i Europris og handlet, hadde låst bilen utenfor og hadde nøkkelen i lomma. Bilen sto i gir. Da hun kom ut, fortalte to menn som sto der at bilen plutselig hadde startet av seg selv, og deretter stoppet igjen, forteller Helge Elling Karlsen.

Bilen stod og stanget

– Etter deretter å ha parkert utenfor apoteket, skrudd av tenningen og satt bilen i gir, var hun innom apoteket. Også denne gangen sto bilen i gir. Etter en kort stund kom det en mann løpende inn og spurte hvem som eide en blå Zafira der ute. Og der sto bilen med motoren i gang og stanget mot den lave muren langs parkeringsplassen!

– Det var en skrekkelig opplevelse! skyter kona Alis inn.

Det er heldig at den nevnte muren er der, for rett over veien på den andre siden, ned en liten skråning, er det en travel lekeplass med lekeapparater.

Sjelden hendelse

Hva er det så som har skjedd?

Noen søk på nettet viser at slike hendelser har forekommet før - men de er åpenbart svært sjeldne. I Tyskland for noen år siden startet en bil på egen hånd og kjørte elleve meter før den havnet i en grøft.

Her i landet skrev Dagbladet i 2011 om en hendelse der en BMW startet av seg selv - og nærmest eksploderte i flammer. Felles for hendelsene er at det dreier seg om eldre dieselbiler.

Teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF sier at slike hendelser er ekstremt sjeldne.

– Det er veldig spesielt, sier Bergerud.

– På nyere biler, med alle kontrollsystemene som finnes i dag, har jeg aldri hørt om det slike tilfeller og på disse skal det være bortimot umulig at bilen starter av seg selv. I et tilfelle som hos paret fra Saltnes må blant annet startsperren være død og det må ha skjedd et spesielt overslag i tenning eller sikringsboks som kan ha ført til en kortslutning, sier NAF-eksperten.

Fremprovosert

Bergerud har selv vært vitne til ett tilfelle der en bil startet av seg selv, men det var en fremprovosert hendelse der NAF sammen med politiet og redningsetatene ville undersøke blant annet brennbarheten til biler.

Det viste seg at den høye varmeutviklingen kunne føre til selvstart.

– Det som skjedde med den bilen var at den hadde begynt å brenne, så ble det et overslag slik at startmotoren koblet inn, bilen sto i gir og bilen trakk seg da forover på startmotoren, forklarer han.

PS: Motor tar gjerne imot tips fra publikum om noen har opplevd lignende hendelser.