ØNSKER ENKLE LØSNINGER: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Samferdselsministeren:

Vil ha kort­betaling på alle nye lade­stasjoner til elbiler

For at ladetilbudet til elbiler skal være enkelt, foreslår regjeringen at det skal være mulig å betale med bankkort på alle nye ladestasjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Skal vi få flere til å velge å kjøpe elbil, må også ladetilbudet langs veiene være enkelt å bruke, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Han sier mange bilister opplever lading av bilen som vanskelig, blant annet fordi flere aktører tilbyr lading med app eller egen brikke som bare fungerer på deres egne stasjoner.

– Det er unødvendig komplisert for brukerne. Derfor vil vi nå stille krav omB kortbetaling ved alle nye ladepunkter i 2023, sier Nygård.

Regjeringen sender nå på høring et forslag hvor det stilles krav om betalingsterminal på alle nye ladepunkter med effektuttak over 50 kW. Betaling for lading kan da gjøres med bankkort.

I innstillingen transport- og kommunikasjons­komiteen leverte i januar, gikk flertallet inn for ettermontering av kortbetaling på hurtigladerne som allerede er på plass. Dette er ikke et tema i dette høringsnotatet, hvor det står:

«Notat drøfter ikke nærmere spørsmålet om ettermontering av kortbetaling og/eller kontaktløs betaling ved eksisterende ladepunkter. Dette vil bli gjenstand for en egen prosess ved forslag til endring av prisopplysningsforskriften. Her vil både innretning og frist for ettermontering fremgå.»

NAF har på sin side tatt til orde for e-roaming – at du selv kan velge hvilken app du bruker til å starte, stoppe og betale for lading på alle hurtigladestasjoner.

– Kortlesere på nye ladestasjoner er helt fint, men å ettermontere kortlesere på de 4000–5000 laderne som finnes i dag, vil ta lang tid og føre til langsommere utbygging av sårt tiltrengte nye lynladere, har senior kommunikasjonsrådgiver i NAF Nils Sødal uttalt.

(©NTB)