TRØBBEL: Trafikkontroller langs amerikanske veier får ofte fatale følger.
TRØBBEL: Trafikkontroller langs amerikanske veier får ofte fatale følger.

Varsler tiltak:

Mer enn 400 drept av politi under trafikkontroller

Amerikanske myndigheter varsler tiltak etter en avsløring av at mer enn 400 ubevæpnede personer har mistet livet i forbindelse med trafikkontroller i USA de siste fem årene.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse som avisen New York Times publiserte sist høst avslørte at mer enn 400 ubevæpnede bilister var blitt drept de siste fem årene etter at bilen de satt i ble stanset av politiet for kontroll.

I en serie amerikanske byer blir det nå restriksjoner på politikontroller hvor en ødelagt billykt eller utgåtte skilter brukes som grunnlag for søk etter våpen og narkotika.

– Vi ønsker å fiske med krok, ikke et nett, sier Michel Moore, politisjef i Los Angeles etter at storbyen i mars varslet tiltak som allerede er innført i mange andre store byer over hele USA.

I flere byer er det innført forbud mot å stanse biler uten begrunnet mistanke, andre steder har påtaleansvarlige varslet at de ikke vil reise tiltale i saker basert på opplysninger som er hentet inn i slike kontroller.

Undersøkelser viser at fargede sjåfører mye oftere blir stanset i slike kontroller enn hvite, samtidig som kontrollene gjør lite eller ingen ting for å redusere alvorlig kriminalitet, skriver The New York Times.

PS: Du kan høre et intervju med en av journalistene som har arbeidet med undersøkelsen, David D. Kirkpatrick, her fra podcasten The Daily.