KJENTE SAKER: Her er logoen som finnes på flest nye biler.
KJENTE SAKER: Her er logoen som finnes på flest nye biler.

Toyota trosser krisene:

Dette bil­merket tjente 240 milliarder kroner siste året

Bilindustrien rammes av kriser, pandemi og krig. Men det har noen glemt å fortelle til Toyota. Verdens største bilprodusent tjente over 240 milliarder kroner det siste året.

Publisert

Toyota Motor Corp. har avvikende regnskapsår og rapporterer årsavslutning 31. mars. Og det er mer som avviker fra dystre rapporter om krevende tider enn en skjev kalender:

Overskuddet økte 36 prosent til 24,6 milliarder dollar (cirka 240 milliarder kroner), godt over den gamle rekorden fra 2015–16. Driftsmarginen økte fra 8,1 til 9,6 prosent, skriver Automotive News.

Toyota-konsernet hadde en omsetning som var tett på 2500 milliarder kroner. Det inkluderer tallene fra både Toyota, Lexus, Daihatsu og Hino.

Bilsalget økte med 7,6 prosent til 8,23 millioner biler i perioden.

Og resultatet kommer på tross av høyere råvarepriser, mangel på viktige deler, fortsatt koronapandemi og senest også krigen i Ukraina. Fordelaktige valutakurser og lavere marketingskostnader veide på den positive siden.

Ikke helt uventet melder verdens største bilprodusent om krevende tider i vente, med lavere marginer og høyere salgstall som stikkord.