SIKRERE OG SIKRERE: Biler får generelt mer og bedre utstyr, hele tiden. Men hvilken effekt har det? Bildet er fra en av Euro NCAPs tester.

Forsikringsselskap:

Sikrere biler gir ikke ned­gang i antall personskader

Til tross for stadig sikrere biler, blir ikke færre personer skadd i trafikken, ifølge Gjensidige, som har analysert skadetall for de fire siste årene.

Publisert

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige viser til at mange har omkommet i trafikken i år, men at det utenom dette er en positiv utvikling i antallet hardt skadde og døde i trafikkulykker.

– Men vår analyse viser at det totalt sett ikke blir færre personskader, sier Eklo i en pressemelding.

Selskapet tall viser at antallet trafikkskadde for årets første ni måneder ligger på mellom 1800 og 2100 de siste fire årene. I 2022 har 2000 blitt skadd. Tallene gjelder for alle motorkjøretøy.

– Vi klør oss litt i hodet. Med sikrere biler skulle man tro at antall personskader ville reduseres, noe som dessverre ikke er tilfelle. Ut fra våre tall er det grunn til å tro at det samlet sett er et sted mellom 8000–10.000 personer som har blitt skadd i trafikken bare i år. Dette understreker den alvorlige utviklingen vi har sett for dødsulykker, sier Eklo.

Samtidig påpeker han at forbedrede sikkerhetssystemer gjør at det oftere enn før unngås alvorlige personskader.

(©NTB)